Advies informateur Zuid-Holland: VVD, GroenLinks, CU/SGP, PvdA en CDA om tafel

REGIO - VVD, GroenLinks, ChristenUnie & SGP, Pvda en CDA moeten gaan onderhandelen om samen een coalitie te vormen in de provincie Zuid-Holland. Dat adviseren informateur Jon Hermans-Vloedbeld en co-informateur Sjoerd Vollebregt in een brief aan de fractievoorzitters en de commissaris van de Koning.

Op woensdag 12 juni waren de vorige coalitieonderhandelingen met Forum voor Democratie geklapt. Ook informateur Hans Wiegel legde toen zijn functie neer.

De fractie van ChristenUnie & SGP stapte een week eerder al uit de gesprekken met Forum, VVD en CDA, omdat deze partijen wilden dat de PvdA zich bij de onderhandelingen zou voegen. Daarop besloot het CDA uiteindelijk ook zich terug te trekken.

D66 ook in aanmerking

Hermans-Vloedbeld en Vollebregt vinden dat behalve de vijf genoemde partijen ook D66 nog in aanmerking komt voor de coalitie. De informateurs geven echter de voorkeur aan een combinatie van vijf, waarbij de verkiezingsuitslag doorslaggevend is.

Mocht er geen overeenstemming worden bereikt, achten ze ook een coalitie met VVD, CU/SGP, D66, PvdA en CDA kansrijk. Verder luidt het advies om een college te formeren met zes gedeputeerden.

Forum uit beeld geraakt

Wat overblijft, is de vraag waarom Forum voor Democratie uit beeld is geraakt. 'Wat je zag, was dat heel veel partijen toch niet met Forum samen willen werken', reageert VVD-lijsttrekker Floor Vermeulen in het Radio West-programma Studio Haagsche Bluf. 'Wij wilden dat wel.'

LEES OOK: Waarnemend burgemeester Noordwijk nieuwe informateur provincie

Deel dit artikel: