Robin Haase met gemak door op Wimbledon

DEN HAAG - Met groot vertoon van macht heeft Robin Haase uit Den Haag zich voor de tweede ronde van Wimbledon gekwalificeerd. De enige Nederlander in het mannentoernooi liet de Slowaak Jozef Kovalik met 6-1, 6-3, 6-1 volledig kansloos. Slechts 82 minuten had hij daarvoor nodig.

Haase had tegen de debuterende Kovalik, toegelaten op een zogenoemde protected ranking (bevroren klassering in geval van blessure) na een kwartier al een 4-0 voorsprong. Daarmee was de trend meteen gezet, want Haase gaf het initiatief de hele wedstrijd niet uit handen.

Illustratief voor het overtuigende spel van Haase was dat hij in de derde set zelfs een haast onmogelijke passing sloeg met links. Alleen in de derde set kreeg Haase twee breakpoints tegen, maar beide werden met overtuiging weg geserveerd. De statistieken van Haase waren indrukwekkend: hij noteerde 35 winners tegenover slechts vijf onnodige fouten.

Gedesillusioneerd

De tegelijkertijd zeer matig spelende Kovalik, de nummer 169 van de wereld, had geen antwoord op het spel van Haase en droop na zijn 21ste afzwaaier gedesillusioneerd af. Kovalik heeft nog nooit een partij gewonnen op een Grand Slam-toernooi.

In de tweede ronde staat Haase mogelijk tegenover de als vijftiende geplaatste Milos Raonic, die eerst nog moet zien te winnen van Prajnesh Gunneswaran uit India. Vorig jaar verloor hij in de tweede ronde van Nick Kyrgios. De volgende partij van Haase is woensdag. Kiki Bertens en Lesley Kerkhove spelen dinsdag hun eerste partij.

'Ik speelde erg goed'

Haase maakte indruk met zijn optreden. Hij was tevreden over hoe hij zich op de 'trage grasbaan' manifesteerde. 'Ik ben heel blij met mijn optreden. Natuurlijk helpt die jongen ook mee, maar ik speelde erg goed. Hij begon niet top en ik sloeg in de beginfase wel een aantal goede ballen en had vanaf het begin veel druk. Verdedigend was het top', aldus Haase.

'Mijn service liep goed en dat is een groot voordeel. Niet zozeer omdat het een snelle baan is, maar omdat het gewoon heel moeilijk bewegen is. Daardoor was er nooit spanning in mijn servicegame en kon ik in zijn games veel vrijer spelen.'

35 winners

Haase domineerde in de lange slagenwisselingen en noteerde 35 winners, veelal van achteruit. 'Gras is niet meer zo snel als vroeger. Toen ik voor de eerste keer in Rosmalen speelde, sloeg ik geen bal vanaf de baseline. Het was alleen maar zo snel mogelijk naar het net. Sommige oud-spelers en coaches die over het huidige grastennis praten, snappen er geen bal van.'

In de derde set kreeg Haase een applausje van Kovalik en alle toeschouwers na het slaan van een passing met links. Haase tennist met rechts, maar is in het dagelijks leven linkshandig. 'Schrijven, tanden poetsen, alles doe ik met links, soms train ik zelfs even met links', aldus de nummer 76 van de wereld.

Na-apen

'Ik was zo jong toen ik begon met tennissen dat ik niet snapte hoe ik moest serveren. En wat doe je als kind? Dan ga je na-apen en de service van spelers nadoen. Soms denk ik weleens: tenniste ik maar met links, want dat past wel bij mijn creatieve spel.'

Milos Raonic is de tegenstander van Haase in de tweede ronde. De Canadees, finalist op Wimbledon in 2016, versloeg Prajnesh Gunneswaran uit India met 7-6 (1), 6-4, 6-2.

Enige onderlinge ontmoeting

Haase trof de 28-jarige Raonic pas één keer eerder. In 2013 verloor hij de enige onderlinge ontmoeting, op het indoortoernooi van Parijs-Bercy, met 6-3 6-4. Na zijn finaleplaats in 2016 haalde Raonic, de nummer 17 van de wereld, twee keer de kwartfinales op Wimbledon.

Sinds 2011 is Haase niet meer voorbij de tweede ronde gekomen in Londen. Het duel wordt woensdag gespeeld.

LEES OOK: Bertens kansloos tegen Pliskova in Eastbourne

Meer over dit onderwerp:
ROBIN HAASE TENNIS WIMBLEDON
Deel dit artikel: