Eisen tot 25 jaar cel in hoger beroep Leidse liquidatie

Verdachten Leon N. en Mohamed H. | Tekening: Theresa Hartgers
Verdachten Leon N. en Mohamed H. | Tekening: Theresa Hartgers
LEIDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in hoger beroep 22 en 25 jaar cel geëist voor de liquidatie van Zeynel Er in Leiden in juni 2016. De eisen tegen Leon N. (26) en Mohamed H. (37) zijn dezelfde als de straffen die de rechtbank in april 2018 oplegde. Volgens het OM was Leon N. de schutter en bestuurde Mohamed H. de vluchtauto.
Zeynel Er (50) werd op klaarlichte dag neergeschoten op de Rooseveltstraat in Leiden. Het slachtoffer werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis, daar overleed hij twee dagen later aan de gevolgen van 33 schotwonden. Er overleefde een half jaar eerder al een aanslag op zijn leven.
De verdachten hebben tot nu toe nooit iets willen zeggen over de opdrachtgever van deze liquidatie en de reden dat Er dood moest. 'Het feit dat er geen moment wordt stilgestaan bij wat een dergelijke moord betekent, wat een dergelijke daad voor gevolgen heeft voor nabestaanden en welke impact deze heftige en roekeloze actie heeft in de samenleving, rekenen we beide verdachten ernstig aan', zei de advocaat generaal.
Het Gerechtshof in Den Haag doet op 23 juli uitspraak.

LEES OOK: 25 jaar cel voor liquidatie zakenman Zeynel Er in Leiden