OM eist boete van 5000 euro voor Geert Wilders

Geert Wilders.
Geert Wilders. © ANP
DEN HAAG - Geert Wilders moet voor zijn 'minder Marokkanen’-uitspraak een geldboete van 5000 euro krijgen. Dat eiste het Openbaar Ministerie woensdag in het hoger beroep tegen de PVV-voorman. Volgens het OM heeft Wilders met zijn gewraakte uitspraak aangezet tot haat en discriminatie.
In eerste aanleg werd door het OM ook een geldboete van 5000 euro geëist. De rechtbank achtte de PVV-voorman destijds wel schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde hem geen straf op.
Zowel Wilders als het OM ging in hoger beroep. De politicus wordt vervolgd omdat hij in 2014 zijn aanhangers ertoe aanzette te roepen dat ze 'minder Marokkanen' wilden en dat hij dat zou gaan regelen. Volgens het OM was de speech van Wilders 'doordacht en gepland'. 'Hij heeft bewust gekozen voor de woorden 'minder Marokkanen' en niet voor 'minder criminele Marokkanen'', zei de advocaat-generaal.

OM: 'Wilders zet aan tot haat'

Wilders stelde zijn publiek tijdens de bijeenkomst op 19 maart 2014 drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en tenslotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder 'Minder! Minder! als antwoord op deze vragen. Hiermee zet de politicus volgens het OM aan tot haat. 'Het sloganachtig karakter van de speech, uitgedragen in verkiezingstijd met veel retorische stijlfiguren, de interactie met de zaal en het gebruik van de media dragen daartoe bij.'
Vrijheid van meningsuiting is volgens de advocaat-generaal een belangrijk goed en het debat mag scherp worden gevoerd. Maar: 'Vrijheid van meningsuiting is geen onbeperkte vrijbrief'.

Wilders: 'Vijf jaar van mijn werk gehouden'

In een reactie na de eis liet Wilders zijn ongenoegen horen. "Ik had hier sowieso niet moeten staan. Zo veel weggegooide tijd en geld. Ik word al vijf jaar van mijn werk gehouden hierdoor, ga echte boeven vangen", aldus de PVV'er.