Veroordeelde agent Mitch Henriquez in cassatie tegen veroordeling

De advocaten van DH01 en DH02
De advocaten van DH01 en DH02 © ANP
DEN HAAG - Een van de agenten die veroordeeld is voor zijn rol bij de fatale aanhouding van Mitch Henriquez gaat in cassatie tegen de veroordeling van het gerechtshof. De agent, DH01, van de Eenheid Den Haag kreeg twee weken geleden een voorwaardelijke celstraf opgelegd van zes maanden. De andere agent sprak het hof vrij.
DH01 was degene die een nekklem toepaste en die handeling heeft hoogstwaarschijnlijk geleid tot het overlijden van Henriquez, stelt het gerechtshof Den Haag woensdag. De veroordeelde agent had volgens het hof de bedoeling iets goeds te doen maar maakte een onjuiste inschatting, bij de aanhouding van Henriquez. Hij werd veroordeeld voor mishandeling met de dood tot gevolg. 
'Beantwoording van de vraag of dat juridisch juist is, is niet alleen in het belang van DH01, maar ook in het belang van andere politieagenten die genoodzaakt zijn geweld te gebruiken tijdens hun werk', volgens zijn verdediging. 'Welke klachten de verdediging precies aan de Hoge Raad voorlegt wordt op een later moment besloten.'

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) liet dinsdag weten dat zij niet in beroep gaan tegen de uitspraak van het hof omdat ze daar geen grond voor zien.
De aanklager had tegen beide agenten een half jaar voorwaardelijke celstraf geëist en daarnaast een ontzetting van twee jaar uit hun politieambt.

Aanhouding in Zuiderpark

Henriquez overleed na zijn arrestatie tijdens muziekfestival Night at the Park juni 2015. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en wees daarbij op zijn kruis. Vijf agenten probeerden daarop de grote en sterke 42-jarige Arubaan in bedwang te krijgen.
Twee van hen werden vervolgd. De rechtbank legde beiden eind 2017 een voorwaardelijke celstraf van zes maanden op, met een proeftijd van een jaar. De agenten waren in beroep gegaan.
Lees alles over de zaak Mitch Henriquez in ons dossier