OranjeLeeuwinnen verslaan Zweden na verlenging en staan in finale WK voetbal

DEN HAAG - Oranje heeft de finale van het WK voetbal bereikt door Zweden woensdagavond met 1-0 te verslaan. In de verlenging maakte Jackie Groenen het winnende doelpunt. Na de reguliere speeltijd was het nog 0-0 in Lyon. Het is de eerste keer dat de Nederlandse voetbalsters in de finale van het WK staan.

De ploeg van de Haagse bondscoach Sarina Wiegman neemt het zondag in de finale op tegen de Verenigde Staten. Zweden speelt zaterdag om de derde plaats tegen Engeland.

De Amerikaanse voetbalsters hadden in de eerste halve finale afgerekend met Engeland: 2-1 'Team USA' veroverde vier jaar geleden in Canada voor de derde keer de wereldtitel.

Zweden beste kansen in reguliere speeltijd

De beste kansen in de reguliere negentig minuten waren voor Zweden. Keepster Sari van Veenendaal hield met knappe reddingen echter Stina Blackstenius, Lina Hurtig en Nilla Fischer van scoren af. Vivianne Miedema raakte aan de andere kant met een kopbal de lat.

Bij Oranje kwam Shanice van de Sanden na zeventig minuten onder een ovationeel applaus in het veld voor de Haagse Lineth Beerensteyn, die aanvankelijk de voorkeur had gekregen. Lieke Martens bleef al na rust achter in de kleedkamer. De linksbuiten, die al een tijdje last heeft van een teen, werd vervangen door Jill Roord.

LEES OOK: Oranje met Lineth Beerensteyn in halve finale WK

Deel dit artikel: