'Geen toekomstplan voor vreugdevuur Scheveningen, dan geen vuurstapels'

© Regio15
DEN HAAG - Als het Haagse college niet vóór 1 oktober van dit jaar een toekomstplan heeft voor het vreugdevuur op het Scheveningse strand, moet de gemeente de komende jaarwisseling de vuurstapels op het strand verbieden. Dat vindt de Haagse Stadspartij (HSP). Burgemeester Krikke heeft altijd gezegd te willen wachten op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV), voor ze beslist over de toekomst van het vuur. Dat rapport wordt na de zomer verwacht.
Afgelopen jaarwisseling trok een vonkenregen over Scheveningen. De brandende deeltjes waren afkomstig van het vreugdevuur op het Scheveningse strand. Daken, huizen, fietsen en straatmeubilair vatten vlam. Niemand raakte gewond. De OvV doet onderzoek naar de vonkenregen en denkt in het najaar het rapport klaar te hebben.
De HSP wil niet wachten op de onderzoeksresultaten en dient donderdagavond een motie in waarin de partij het college een deadline stelt. Fractievoorzitter Joris Wijsmuller vindt dat het college haast moet maken met het nemen van beslissingen. 'Bij een evenement, zeker met vuur, moet de veiligheid altijd voorop staan en de aansprakelijkheid goed geregeld zijn', zegt hij. 'Er is daarom voldoende voorbereidingstijd nodig om alles zorgvuldig te organiseren. Zeker als er een vergunningprocedure gestart moet worden. Deze procedure kost tijd.'

Nog geen gesprekken met bouwers

Volgens hem onderneemt de gemeente geen actie richting de bouwers van het Scheveningse vreugdevuren. 'Er is nog altijd geen gesprek gestart met de betrokkenen van het vreugdevuur om te kijken of en zo ja op welke wijze de Oud en Nieuw-traditie komend jaar op Scheveningen kan worden voortgezet', zegt hij. 
Dit zeiden de bouwers eerder ook al tegen Omroep West. 'Wij willen graag om tafel met de gemeente om afspraken te maken, maar burgemeester Krikke houdt dat af omdat ze eerst het onderzoek van de Onderzoeksraad wil afwachten', zei Jimco de Boer toen. Hij zei ervan te balen dat de organisatie in de wacht staat. Ook donateurs van het vreugdevuur twijfelen over sponsoring omdat ze niet weten hoe de jaarwisseling er deze keer uit komt te zien.

Deadline 1 oktober

Wijsmuller spoort het college in zijn motie aan om plannen te gaan maken en die nog voor 1 oktober klaar te hebben. 'Als er voor die datum geen concept-voorstel over de toekomst van de vuurstapels van het college ligt, moet de gemeente de vuurstapels op het strand niet toestaan', vindt hij.

LEES OOK: Eindelijk thuis na de vonkenregen: 'Ik wil het liefst vooruit kijken en alles vergeten'