Wereldprimeur voor kust van Scheveningen: waterstofproductie op boorplatform

Het boorplatform Noble Ronald Hoope in de Noordzee
Het boorplatform Noble Ronald Hoope in de Noordzee © ANP
DEN HAAG - Op een olie- en gasplatform voor de kust bij Scheveningen start volgend jaar het eerste project ter wereld voor de productie van waterstof op zee. Het platform wordt voorzien van een zogeheten elektrolyser, waarmee waterstof kan worden geproduceerd.
Op de Noordzee zijn twee energiebronnen aanwezig waarmee van water waterstof kan worden gemaakt: gas en windenergie. Met behulp van elektriciteit uit deze bronnen kan water (H2O) worden ontleed in waterstof (H2) en zuurstof (O). De waterstof kan dienen als schone brandstof. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen komen bij het gebruik van waterstof geen schadelijke stoffen vrij.
'Deze pilot laat bij uitstek zien hoe de integratie tussen de diverse energiesystemen vorm krijgt', zegt managing director Lex de Groot van Neptune Energy in Nederland, de eigenaar van het platform. 'De Noordzee, waar zowel wind als aardgas beschikbaar is, is de uitgelezen plek waar deze systeemintegratie gerealiseerd kan worden.'

Nieuwe functies olie- en gasinfrastructuur

Bij de proef zijn ook de overheid, onderzoeksbureau TNO en de vereniging Nexstep betrokken, die in het leven is geroepen om olie- en gasinfrastructuur nieuwe functies te geven.

LEES OOK: Energierekening van Bert verdampt na verduurzamen huis: van 200 euro naar 400 euro per jaar