Nieuwe ronde, nieuwe kansen: deze partijen in Zuid-Holland gaan onderhandelen

DEN HAAG - De VVD, ChristenUnie & SGP, GroenLinks, PvdA en CDA gaan in Zuid-Holland onderhandelen over een nieuw provinciebestuur. Dat schrijft VVD'er Floor Vermeulen in een brief aan de Commissaris van de Koning Jaap Smit. Waarnemend burgemeester van Noordwijk Jon Hermans-Vloedbeld wordt formateur. Als alles goed verloopt wordt het nieuwe college van de provincie vlak na reces geïnstalleerd.

Begin juni mislukten de gesprekken voor een nieuw provinciebestuur. Daarbij stapte ook informateur Hans Wiegel op. Begin mei was er al een akkoord bereikt tussen Forum voor Democratie, de VVD en het CDA. Maar er was nog een extra partij nodig om een meerderheid te halen. ChristenUnie & SGP was aangeschoven, maar die partij haakte in juni af.

Doordat de partijen er toen niet uitkwamen werd verkiezingswinnaar Forum voor Democratie buiten spel gezet. Er waren geen andere opties meer voor een meerderheid samen met Forum. 'Ik heb bij informateur Hans Wiegel aangegeven dat we alle mogelijkheden - en dan heb ik echt over alle mogelijkheden - hebben verkend en dat ik geen oplossing meer zie. Dan is de conclusie dat het nu even niet meer aan ons is.'

Nieuwe formateur

Jon Hermans-Vloedbeld, die Hans Wiegel opvolgt, heeft zin in de gesprekken. 'Ik kijk ernaar uit om als formateur de gesprekken met de fractievoorzitters voort te zetten. Mijn doel is een brede coalitie die samen met inwoners, partners en de andere politieke partijen in de Provinciale Staten gaat werken aan de mooiste provincie van Nederland', aldus Hermans-Vloedbeld, die vorige week als informateur deze combinatie had geadviseerd. 

Deel dit artikel: