Nooit meer '15 minuten vertraging' met René Passet

DEN HAAG - Zijn gebronsde stemgeluid maakt de file altijd iets draaglijker: 'Op de A4 richting Amsterdam 15 minuten vertraging bij Leiderdorp.' Maar het houdt woensdag op voor René Passet. De ANWB-filelezer verruilt Den Haag voor Kopenhagen. De liefde drijft hem naar Denemarken.
Passet heeft inmiddels al bijna vijftien jaar een relatie met zijn Deense Barbara. Zijn geliefde pakte eerder bij Kopenhagen de E20 om via de E47, de Duitse A30 en onze A12 deze kant op te komen. Nu gaan ze samen de andere kant op.
Passet is al meer dan 25 jaar file lezer bij de ANWB. 'Het is echt niet zo dat het saai is en ik daardoor stop. Iedere dag is weer anders, weet je wat zo fijn is van mijn werk om 19.00 uur zijn de files opgelost en dan is het ook klaar.' Hij wrijft zijn handen over elkaar. 'Ik neem mijn werk nooit mee naar huis,' zegt hij met een jongensachtige grijns.

'Ik ga Den Haag vreselijk missen'

'Ik ga zeker niet stilzitten als ik daar ben', zegt René Passet. Behalve filelezer, ben ik ook journalist en schrijf ik nu al veel over muziek, voor 3voor12 van de VPRO en muziekblad OOR. 'Dat blijf ik daar gewoon doen. Maar ik heb nog meer passies, behalve mijn lieve Barbara, zijn koffie en vinyl mijn grote liefdes. Geloof het of niet ik koop nog steeds plaatjes. Misschien ga ik zelfs wel een platenzaak beginnen waar je een lekker bakkie kan drinken. Ik ga Den Haag trouwens wel vreselijk missen, want daar ligt wel mijn hart.'