Herstel aan vloer nodig in vier Haagse overheidsgebouwen

Europol
Europol © archief
DEN HAAG - De vloeren van vier Haagse overheidsgebouwen kunnen minder intensief worden gebruikt en moeten hersteld worden. Dat blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Raymond Knops. Nadat een parkeergarage in Eindhoven was ingestort liet de staatssecretaris onderzoek verrichten naar de veiligheid van 3792 overheidsgebouwen. Er staan er nu acht op de rode lijst waarvoor herstel nodig is, waaronder vier gebouwen in Den Haag.
In de residentie gaat het om twee gebouwen die gebruikt worden door diverse ministeries aan de Rijnstraat en de Turfmarkt, het gebouw van de Hoge Raad en het onderkomen van Europol. Volgens de staatssecretaris zijn deze gebouwen veilig te gebruiken omdat er preventieve maatregelen genomen zijn. Zo mogen er minder mensen op een afdeling werken en is de opslag beperkt. Op deze manier wordt de belasting verminderd en kan het gebouw gewoon worden gebruikt.
De onderzochte gebouwen hebben allemaal zogenoemde betonnen breedplaten gekregen in de bouw. Deze platen vormen nu mogelijk een risicio. In mei 2017 stortte de vloer van een parkeergarage in Eindhoven een maand voor de oplevering van het gebouw in. Minister Ollongren heeft hierna voor de bouw nieuwe rekenregels opgesteld om de maximale belasting van een vloer te bepalen. Voor een aantal overheidsgebouwen zijn herstelwerkzaamheden nodig aan de vloer om aan deze regels te voldoen. Hoe lang dit gaat duren is nog niet bekend. Op dit moment wordt in een laboratorium uitgetest hoe de werkzaamheden zo snel mogelijk gedaan kunnen worden met zo min mogelijk overlast voor de omgeving.