Meer Delftse studentenverenigingen strijden tegen extreem alcoholgebruik

Studenten die bier drinken
Studenten die bier drinken © ANP
DELFT - Steeds meer Delftse studentenorganisaties omarmen de aanpak van het alcoholgebruik onder studenten. De samenwerking die vijf Delftse studentenverenigingen een jaar geleden zijn gestart, krijgt een vervolg. Dinsdagavond tekenden alle betrokken partijen een samenwerkingsovereenkomst voor de komende vier jaar, waarbij meer dan tien nieuwe verenigingen worden betrokken.
Studenten nemen zelf het voortouw in het traject. Volgens de studentenorganisaties kan het initiatief voor de verandering in het alcoholgebruik het beste bij de studenten zelf vandaan komen. Alle hulp en ervaringen hierbij zijn welkom. Daarom wordt er samengewerkt met onder meer Stichting Jeugd en Alcohol, het Rode Kruis en de gemeente.
'Ik ben erg blij met de samenwerking. Ik vind het goed dat de verenigingen, de stichting en het Rode Kruis samen met de gemeente en universiteit op deze manier blijven samenwerken. Door onze verschillende achtergronden voor het zelfde doel in te zetten kunnen we echt het verschil maken en een voorbeeld voor de rest van studerend Nederland zijn', zegt Joris Tiebosch van de Delftsche Studenten Bond.

Bewustwording

Afgelopen jaar werd vooral gewerkt aan het bewust worden van extreem alcoholgebruik. Zo is er voorlichting gegeven aan eerstejaars studenten. Ook was er een bijeenkomst voor bestuurders van studentenorganisaties. Naast sprekers uit onder meer de horecabranche en de gezondheidszorg, discussieerden ruim 150 aanwezigen over de wijze waarop verantwoord alcoholgebruik onder studenten gestimuleerd kan worden.
Maar ook de inzet van meer EHBO’ers bij studentenevenementen en het nadenken over cultuurverandering horen bij de aanpak. Studentenverenigingen realiseren zich dat het probleem niet na een jaar is opgelost, omdat alcohol al lang onderdeel uitmaakt van de studentencultuur. Wel is er volgens hen een belangrijke stap gezet qua bewustwording.

LEES OOK: Studenten willen extreem alcoholgebruik beteugelen