Drie jaar cel voor veroorzaker dodelijk ongeluk Lekkerkerk

LEKKERKERK - De man die vorig jaar in de buurt van Lekkerkerk een ongeluk veroorzaakte na een verkeersruzie, is door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar waarvan één jaar voorwaardelijk. Door de aanrijding kwamen een man en een vrouw om het leven. Drie anderen raakten zwaargewond. Naast de celstraf mag de man ook vier jaar niet autorijden.
De 29-jarige Richard van den H. vond 23 december vorig jaar dat een andere automobilist hem te weinig ruimte gaf tijdens het invoegen. Daarop zette hij de achtervolging in, waarbij hij de andere auto inhaalde en vol op de rem trapte om die wagen tot stoppen te dwingen. Een andere automobilist klapte er daarna achterop. Volgens de rechter was Van den H. onder invloed van cocaïne en wiet.
In de auto die door Van den H. werd stilgezet, zaten vijf inzittenden. Een van hen, de 29-jarige Jacob, overleed op de plek van het ongeluk. De even oude Marloes bezweek later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De drie anderen raakten door de klap gewond.

'Slachtoffers konden geen kant op'

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden zes jaar cel en een rijverbod van vijf jaar tegen de man. De officier van justitie vond dat hij in juridische zin roekeloos reed, waardoor hij 'ernstig gevaar' veroorzaakte. 'Ieder weldenkend mens weet dat je je auto niet stil moet zetten op een provinciale weg. De slachtoffers konden geen kant op.'
Van den H. had de avond voor de aanrijding cocaïne gebruikt en wiet gerookt. Eerder zei zijn advocaat tegen de rechter dat zijn cliënt dacht na twaalf tot veertien uur wel weer te kunnen rijden. Volgens hem stapte hij dus niet bewust onder invloed in de auto.

Contact

Tijdens de rechtszaak zei Richard van den H. veel spijt te hebben. 'Dit heb ik nooit gewild en ik leef mee met de nabestaanden', zei hij tijdens een zitting in april. 'Als ik het kon terugdraaien, dan zou ik het doen.' Van den H. heeft aangegeven contact te willen met de nabestaanden, zodra zij er aan toe zijn.
De andere automobilist, die achterop de wagen van de slachtoffers klapte, moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden. Maar het Openbaar Ministerie zei eerder al dat dat 'wel van een andere orde is' dan waar Van den H. voor is vervolgd.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie overweegt hoger beroep in te stellen. Een woordvoerder geeft aan het opmerkelijk te vinden dat de rechter roekeloosheid wel heeft bewezen, maar dat de straf een stuk lager uitvalt dan de eis.

LEES OOK: Zes jaar cel en rijverbod van vijf jaar geëist voor fataal ongeluk Lekkerkerk