Felle reacties van omwonenden tegen 'Polenflats' Monster: 'Wie koopt mijn huis nog?'

Ongeveer tweehonderd omwonenden kwamen naar de bijeenkomst over de migrantenwoningen
Ongeveer tweehonderd omwonenden kwamen naar de bijeenkomst over de migrantenwoningen © Omroep West
MONSTER - Verhitte discussies woensdagavond in Monster, waar de initiatiefnemers van een nieuw apartementencomplex voor arbeidsmigranten uitleg kwamen geven over hun plan. Zo’n 200 omwonenden kwamen opdagen om de plannen aan te horen, maar vooral om hun onvrede te uiten. De bijeenkomst werd regelmatig onderbroken door bezoekers die door de presentatie heen schreeuwden.
Uitzendbureau Westflex wil de migrantenwoningen bouwen. Volgens het bureau is er een nijpend tekort aan woningen voor arbeidsmigranten. Zo zijn 4500 uitzendwerkers ingeschreven in de gemeente Westland, terwijl er dagelijks meer dan 12.000 migranten aan het werk zijn. De gemeente geeft geen vergunning aan kwekers die hun medewerkers op eigen terrein willen huisvesten, omdat dat de kans op uitbuiting vergroot. Uitzendbureaus mogen wel bouwen maar dan buiten de kwekerijen.
De gemeente wil dat de uitzendbureaus de komende jaren 2.000 wooneenheden bijbouwen. Volgens dit eerste plan moeten er bij de Madeweg in Monster, tegenover supermarkt Lidl, twee lage flats van 78 appartementen komen. Elke woning biedt ruimte aan twee bewoners, zodat er in totaal 156 arbeidsmigranten kunnen worden gehuisvest.

Dicht bij een kerk

Veel omwonenden snappen niet dat de gemeente dit stuk grond heeft aangewezen als locatie, terwijl er buiten het dorp veel gebouwen en terreinen leegstaan. ‘Dan kunnen ze op de fiets naar de Lidl.’ Een ambtenaar van de gemeente legt uit dat de gemeenteraad ervoor heeft gekozen de vaak gelovige migranten dicht bij een kerk te plaatsen. Bovendien zijn de omringende stukken grond vaak al aangekocht voor de herstructurering van de glastuinbouw, en die mag niet in gevaar komen.
Omwonenden zeggen nu al veel overlast te ervaren van de bewoners van een ‘Polencamping’, op een paar honderd meter van de nieuwe aangewezen plek. Zo vertelt een bewoner dat er regelmatig bierflesjes in haar tuin liggen en er in de carport wordt geplast. ‘Wij zijn het putje van het Westland. Als ik zou kunnen, zou ik mijn huis verkopen. Maar wie wil het nog kopen?’

Nog niets zeker

Het is nog onduidelijk of de flats er ook daadwerkelijk komen. De gemeente moet de vergunningaanvraag nog in behandeling nemen. Daarbij hoort ook een inspraakronde en bezwaarprocedure voor omwonenden.

LEES OOK: Directeur uitzendbureau waarschuwt: Westland kan niet zonder Polen