HTM en vakbonden maken afspraken nieuwe cao

Passagiers stappen in een tram bij Den Haag Centraal
Passagiers stappen in de Avenio HTM-tram bij Den Haag Centraal © Omroep West
DEN HAAG - Na ruim acht maanden hebben vakbonden CNV en FNV woensdagavond cao-afspraken gemaakt met de HTM. Dat bevestigt zowel FNV als de Haagse openbaarvervoermaatschappij aan Omroep West. Een week geleden staakte het personeel van HTM 's ochtends nog, omdat de onderhandelingen geen gewenst resultaat hadden opgeleverd. De vakbondsleden moeten nog wel stemmen over de plannen voordat er een daadwerkelijk akkoord komt.
'Het was een zware bevalling', zegt FNV-bestuurder Eric Vermeulen. Meer dan een half jaar is er gesproken over een nieuwe cao, en toen het niet opschoot was er zelfs een staking. 'Dat was blijkbaar voldoende voor de HTM-directie om met een fansoenlijk bod te komen', aldus Vermeulen. Het bod moet nog worden goedgekeurd door de achterban van zowel FNV als CNV. Daar wordt volgende week over gestemd door de vakbondsleden. Daarna is de nieuwe cao pas definitief.
Afgesproken is nu dat de gemiddelde buschauffeur en trambestuurder er zo'n vier procent op vooruit gaat. De komende twee jaar komen alle uitzendkrachten in dienst van HTM en wordt gestart met een zogenoemd Generatiepact. Dat houdt in dat oudere werknemers (deels) kunnen stoppen met werken, terwijl ze wel hun bijna volledige pensioen behouden.

'Niet ontevreden'

De bonden en de directie zijn er nu uit, maar de leden moeten nog instemmen. 'Ik ben pas tevreden op het moment dat onze leden tevreden zijn', zegt FNV-bestuurder Eric Vermeulen. 'Dat horen we volgende week. Maar ik vind het in ieder geval een heel aardige loonsverhoging. En ook over de stijging van de koopkracht ben ik niet ontevreden.'
'Al met al een goed resultaat, dat ik met vertrouwen aan onze leden ga voorleggen', vindt CNV-onderhandelaar Sanne van der Meulen. Desgevraagd laat een woordvoerster van HTM weten dat de ov-maatschappij donderdag met een toelichting op het akkoord komt. Wel bevestigt ze dat er een 'postief onderhandelingsresultaat' is behaald.

LEES OOK: HTM weer om tafel met FNV en CNV na staking: 'We hebben goede hoop'