Vredesmars van Wassenaar naar Den Haag voor Srebrenica

DEN HAAG - De val van Srebrenica wordt donderdagmiddag op Het Plein in Den Haag herdacht. Voorafgaand aan deze herdenking zullen honderden deelnemers vanuit Wassenaar een vredesmars lopen, Marš Mira genaamd. Deze mars heeft een symbolische lengte van 11 kilometer, omdat de val van Srebrenica op 11 juli 1995 plaatsvond. Het is de zevende keer dat de herdenkingsmars wordt gelopen.

De Bosnische enclave Srebrenica werd in 1995 ingenomen door troepen van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic. Het Nederlandse leger was in de stad, maar kon de val niet voorkomen. Na de inname van de stad volgde een massaslachting onder de bevolking, waarbij ruim 8000 moslimmannen werden gedood.

De organisatie van de herdenking verwacht donderdag honderden aanwezigen, onder wie minister Bijleveld van Defensie. De herdenking eindigt met het oplaten van 33 witte ballonnen met de namen van de slachtoffers die het afgelopen jaar gevonden zijn. Zij worden donderdag begraven in het herdenkingscentrum in Potocari, een plaatsje in de gemeente Srebrenica.

Dutchbatters naar de rechter

Een groep van twintig Dutchbatters die de val van Srebrenica mee hebben gemaakt maakten donderdagochtend bekend naar de rechter te stappen omdat ze vinden dat ze in 1995 op een 'onmogelijke missie' zijn gestuurd. Volgens hen was het onmogelijk om de val van de enclave te voorkomen. De veteranen willen eerherstel, excuses en een symbolische schadevergoeding.

Drie jaar geleden wilden 230 veteranen ook al naar de rechter stappen, maar die actie werd gestaakt na toezeggingen van minister Bijleveld de zaak op te lossen. Aangezien er volgens de veteranen sindsdien weinig is gebeurd, zouden ze nu alsnog naar de rechter willen stappen. Advocaat Michael Ruperti van de Dutchbatters verwacht dat de groep van twintig Dutchbatters nog zal groeien tot ongeveer honderd militairen.

LEES OOK: Tentoonstelling genocide Srebrenica roept veel emoties op

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG VREDESMARS SREBRENICA
Deel dit artikel: