Vattenfall gaat het windmolenpark voor de kust bouwen

DEN HAAG - Vattenfall gaat het volledige windmolenpark voor de kust van Zuid-Holland bouwen. Het Zweedse moederbedrijf van Nuon had de aanbesteding voor de ene helft van het windmolenpark al gewonnen en woensdagavond maakte het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekend dat Vattenfall ook de bouw en exploitatie van de overige twee kavels mag gaan verzorgen.

Het windmolenpark komt ongeveer 20 kilometer uit de kust te liggen, waarbij de windmolens een kilometer uit elkaar komen te staan. De betrokken partijen gaan er vanuit dat het windmolenpark in 2023 gebruikt kan worden. De twee kavels moeten samen 760 Megawatt vermogen leveren. Dit moet goed zijn voor de stroomvoorziening voor een miljoen huishoudens.

Het windmolenpark is een onderdeel van het klimaatakkoord. Daarin is afgesproken dat in 2030 zeventig procent van het Nederlands elektriciteitsverbruik duurzaam is, dus via wind of zon. Meer dan de helft daarvan moet van windparken op zee komen.

Eerste subsidieloze windmolenpark

Het bijzondere aan het windpark voor de kust is dat Vattenfall geen subsidie krijgt voor de aanleg van het windpark. Sterker nog, het Zweedse bedrijf gaat jaarlijks twee miljoen euro betalen voor de huur van de zeebodem waar de windmolens op komen te staan. Hiermee is het park het eerste subsidieloze windmolenpark ter wereld. Alleen de elektriciteitskabels naar het land worden door de overheid aangelegd.

Vattenfall won de aanbesteding onder meer van Shell, Eneco en Van Oord. Ook zij wilden het gunstig gelegen windmolenpark graag aan gaan leggen.

LEES OOK: Tegenstanders willen windmolens in zee voorkomen: 'Mensen willen de zon onder zien gaan'

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG WINDMOLENS VATTENFALL
Deel dit artikel: