Verdachte terreurfinanciering hielp ook bij mensensmokkel vanuit Syrië naar Nederland

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aanklacht tegen Abdulrazak A. (42), die vanuit Alphen aan den Rijn geld zou hebben verzonden aan jihadisten in Syrië, verder uitgebreid. De man zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan mensensmokkel.

Dat verklaarde de officier van justitie. Abdulrazak A. verscheen donderdag met medeverdachte Mohammed K. (44) bij de Haagse rechtbank. Beide mannen zijn afkomstig uit Syrië. Het OM verdenkt ze van ondergronds bankieren om de jihad te financieren.

Daarbij gaat het naar verluidt om grote bedragen. Zo zou er een keer 300.000 euro naar Duitsland zijn verzonden. Abdulrazak A. verdiende zelf aan de transacties, denkt het OM.

Gedwongen sambal eten

Hij is hoofdverdachte in de strafzaak, en wordt bovendien beschuldigd van het mishandelen van zijn ex-vrouw. Ook zou hij haar hebben gedwongen sambal te eten, op straffe van een pak slaag. Daarnaast dreigde hij haar en haar drie kinderen te vermoorden.

Tijdens de zitting donderdagmiddag kwam de officier met de nieuwe beschuldiging van mensensmokkel. De 42-jarige Abdulrazak A. zou enkele personen geholpen hebben om vanuit Syrië naar Nederland te komen. Onder hen zijn zus en haar echtgenoot.

'Beschuldigingen zwaar aangezet

Abdulrazak A., die inmiddels vanuit Alphen naar Leiden is verhuisd, beroept zich op zijn zwijgrecht. 'De beschuldigingen van het OM zijn erg zwaar aangezet', gaf zijn advocaat als commentaar.

Medeverdachte Mohammed K. zei dat hij niet snapte waarom hij moet terecht staan. De 44-jarige Alphenaar verklaarde dat hij Abdulrazak A. hielp met de financiële transacties, maar stopte toen hij erachter kwam dat A. er geen vergunning voor had.

Verdachten op vrije voeten

De inhoudelijke behandeling van de zaak is pas op donderdag 30 januari volgend jaar. Intussen blijven beide verdachten op vrije voeten.

LEES OOK: Buren starten doneeractie voor slachtoffers familiedrama in Alphen

Meer over dit onderwerp:
TERREUR MENSENSMOKKEL ALPHEN AAN DEN RIJN SYRIë
Deel dit artikel: