Boete voor schoppen kat Tommie: 'Ik verdedigde mijn hond'

Schrijvers van de rubriek 'Bij de politierechter' | Tekening: Theresa Hartgers
Schrijvers van de rubriek 'Bij de politierechter' | Tekening: Theresa Hartgers
ZOETERMEER - Op een zomerse dag in augustus 2017 laat Simon samen met zijn vrouw hun hondje uit bij het Straspad in Zoetermeer. Ook de 17-jarige kat Tommie geniet daar op dat moment van het groen. Maar dan gaat het mis. Twee joggers zien dat Simon Tommie zo’n rotschop geeft, dat hij drie meter door de lucht vliegt en krijsend op de grond belandt.
'Dat was puur zelfverdediging', zegt de 59-jarige man bij de politierechter. Volgens hem reageerde Tommie meteen agressief toen hij zijn hond zag. 'Hij blies direct naar hem met een hoge rug en dikke staart', zegt de Zoetermeerder stellig. 'Daarom ben ik er tussen gaan staan. Ik moest mijn hond verdedigen.'
'Sterker nog, die kat greep mij tot twee keer toe in mijn been', gaat Simon verder. 'Ik heb hem van me afgeschud. Meer niet.' Zijn advocaat vindt dan ook dat Simon moet worden vrijgesproken. Dit zou volgens hem puur noodweer zijn geweest.

Gebroken achterpoot

De officier van justitie vindt het verhaal van Simon ongeloofwaardig. Tommie blijkt namelijk een gebroken achterpoot te hebben opgelopen. 'Door alleen het beestje af te schudden, kan dat niet zijn ontstaan', aldus de aanklaagster. De kat moet uiteindelijk worden opgenomen en geopereerd in een dierenkliniek. 'Maar moet je een kat van 17 jaar oud nog wel opereren', vraagt Simons advocaat zich hardop af.
De politierechter heeft geen boodschap aan het verhaal van Simon dat hij Tommie schopte uit zelfverdediging. Het blijft dierenmishandeling volgens de rechter. En dus moet de Zoetermeerder een voorwaardelijke boete van 500 euro betalen. Daarnaast draait Simon op voor de kosten van de operatie, zo’n 1750 euro. 'U heeft een weerloos dier geschopt.'
In het kader van de privacy zijn de namen gefingeerd.
Dit is een artikel in de reeks 'Bij de politierechter'. Meer verhalen lezen?