Den Haag niet blij met tempo invoeren vuurwerkverbod

DEN HAAG - De burgemeesters van de vier grote steden, waaronder Pauline Krikke van Den Haag, vinden het teleurstellend dat het kabinet het verbod op de verkoop van zwaar vuurwerk pas laat ingaan bij de jaarwisseling 2020/2021. Het tempo waarin het kabinet tot extra maatregelen komt, is veel te langzaam, vinden de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Het kabinet legt de verkoop van het zwaarste consumentenvuurwerk, waaronder honderdduizendklappers en Chinese rollen, aan banden. 'Goed dat het kabinet nu ook erkent dat extra maatregelen nodig zijn. Wij verwelkomen iedere stap die helpt om de jaarwisseling veiliger te laten verlopen', zeggen de burgemeesters Halsema, Aboutaleb, Krikke en Van Zanen in een verklaring.

Maar het tempo waarin dit gebeurt doet volgens hen 'geen recht aan het aantal ernstige incidenten en de onveilige situaties die zich iedere jaarwisseling voordoen. Als burgemeesters blijven we ons hard maken voor strengere, landelijke maatregelen. Alleen dan kan de jaarwisseling weer het feest worden dat het moet zijn, in plaats van de meest onveilige avond van het jaar', zeggen de vier.

'Geen voornemens om verder te gaan'

Het zal blijven bij een verbod op het zwaarste consumentenvuurwerk per 2020/2021, zegt premier Mark Rutte. 'Dit kabinet heeft geen voornemens om verder te gaan. Je moet ook hier weer zoeken naar een oplossing waarbij je probeert om de schade die zich kan voordoen zoveel mogelijk te beperken, maar ook in de samenleving ruimte te laten voor tradities die voor heel veel mensen belangrijk zijn', aldus Rutte.

Eerder deze week noemde de politie de kabinetsmaatregelen ook al onvoldoende.  'Het breed gedragen appel van burgemeesters, politiepersoneel, hulpverleners en artsen om met meer maatregelen te komen om de jaarwisseling veilig en feestelijk te laten verlopen, wordt door het kabinet niet gehoord', zei een politiewoordvoerder. Ook volgens de vuurwerkbranche zelf zullen de maatregelen maar een zeer beperkt effect hebben.

LEES OOK: Burgemeester Krikke: 'Goed weer speelde rol bij toename incidenten Haagse jaarwisseling'

Meer over dit onderwerp:
VUURWERK VERBOD JAARWISSELING DEN HAAG
Deel dit artikel: