West Wekker: Geboortedag Rembrandt en uitspraak Haagse Syriëganger

Zelfportret van Rembrandt van Rijn in het Mauritshuis
Zelfportret van Rembrandt van Rijn in het Mauritshuis © ANP
REGIO - Goedemorgen! Beschuit met gouden muisjes vandaag, want het is de 413e geboortedag van de Leidse schilder Rembrandt van Rijn. En verder: Haagse Syriëganger hoort straf aan.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Haagse Syriëganger Maseh N. (23) hoort vandaag in de rechtbank welke straf hij krijgt voor deelname aan de terroristische organisatie Islamitische Staat. In 2015 vertrok N. naar Syrië, waarna zijn moeder hem als vermist opgaf. Bij zijn terugkeer naar Nederland, in november 2018, werd hij gearresteerd. Het Openbaar Ministerie eiste zes jaar cel tegen N.
  • Het is vandaag 413 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn in Leiden werd geboren. Op vele plekken in Nederland wordt zijn geboorte daarom gevierd met beschuit met gouden muisjes. Zo worden onder meer op de stations van Den Haag en Leiden reizigers en bezoekers getrakteerd op beschuit met muisjes.
Het weer: Vandaag is het grotendeels bewolkt met hier en daar een leuke opklaring. Met een noordwestelijke zwakke tot matige wind wordt het zo'n 18 graden.
Beeld: Meteogroup
Ga je vandaag met de auto op pad? Check dan hier de files.

En dit moet je ook nog weten:

  • Henk heeft het Syndroom van Down en is ontzettende fan van Omroep West. Wij haalden hem op met het Busje om hem met een rondleiding de dag van zijn leven te bezorgen.
  • De organisatie van de Invictus Games die volgend jaar mei in het Zuiderpark in Den Haag worden gehouden, is op zoek naar vrijwilligers. Er zijn duizend vrijwlligers nodig voor de spelen voor militairen en veteranen, die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt of ernstig ziek zijn geworden tijdens hun inzet. Vrijwilligers hebben nog maar tot 1 augustus de tijd om zich op te geven. Volgens de organisatie staat de teller nu op zo'n 800. Aan de Invictus Games doen 500 sporters mee uit 20 landen.
Vanavond op TV West: Knooppunt Holland
Presentator Johan Overdevest fietst wekelijks een knooppuntenroute door natuur- & recreatiegebieden in Zuid-Holland. Hij doet dit samen met een bekende of inspirerende Nederlander en onderweg bezoeken zij een kasteel of een natuurgebied, eten bij mensen thuis, picknicken in een weiland of ontdekken samen een mooi plekje.