Westland weigert te praten over moslimschool, dus minister geeft groen licht

Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland.
Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland. © Omroep West
WESTLAND - De Westlandse gemeenteraad praat dinsdag niet over de mogelijke komst van een islamitische basisschool in Naaldwijk. Dat schrijft burgemeester Bouke Arends aan alle fractievoorzitters. Gaat de raad niet voor woensdag akkoord met het plan, dan geeft Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) woensdag groen licht voor de komst van de nieuwe school, dat bevestigt zijn woordvoerder aan Omroep West.
Vorige week stemde de raad al tegen de komst van de islamitische basisschool Yunus Emre, hoewel de Raad van State bepaalde dat die volgens de wet er wel moet komen. Daarop dreigde minister Slob met een zogeheten besluit tot indeplaatsstelling, waarmee hij de raad opzij kan schuiven.
Dat de onderwijsminister dat ook daadwerkelijk doet is uniek in Nederland. In plaats van de raad die het Plan van Scholen tekent, wordt dat nu gedaan door de minister. Die tekent dan namens de raad. Dat is geregeld in artikel 124 van de Gemeentewet.

Raad negeert minister

Uit de brief van burgemeester Arends blijkt dat een meerderheid in de raad zich niets aantrekt van de boodschap van de minister. De burgemeester wilde het onderwerp op de agenda van de vergadering zetten, maar dat zien de partijen niet zitten.

LEES OOK: Vijf vragen over de komst van de islamitische school Westland