West Wekker: Nijmeegse Vierdaagse begint en maansverduistering te zien

Support onderweg
Support onderweg © Omroep West
REGIO - Goedemorgen! Dit is de dag dat de islamitische jaartelling begint in het jaar 622 van ónze jaartelling; de dag in 1401 dat Jacoba van Beieren wordt gedoopt (ze is later gravin van Holland, woont enige tijd in Gouda en ligt begraven op het Binnenhof in Den Haag); en de dag dat Apollo 11 in 1969 wordt gelanceerd richting de maan. Maar wat gebeurt er vandaag? Dit lees je in de West Wekker.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Voor de Haagse rechtbank dient de zaak tegen een man die in september vorig jaar op de Haagse Albardastraat zijn buurman doodstak na een ruzie. Een reconstructie van de fatale steekpartij bood niet direct duidelijkheid over wat zich precies heeft afgespeeld. Naar eigen zeggen handelde de verdachte uit zelfverdediging.
  • De 103e Vierdaagse van Nijmegen begint. Natuurlijk volgen we weer deelnemers uit onze regio. Op 89.3 FM Radio West praten we vanochtend met één van hen. Ook de 76-jarige Ada Wiggers uit Zoetermeer trekt haar hakken weer aan.
  • In Nederland is er een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Vandaag is het 50 jaar geleden dat Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins begonnen aan hun historische vlucht naar de maan. De verduistering begint om 20.42 uur, maar dan is de maan nog niet opgekomen. Pas een uur na het begin verschijnt de maan boven Nederland. Het hoogtepunt is dinsdagavond rond 23.30 uur. Een paar uur later, om 2.20 uur, schijnt de maan weer als normaal.
Het weer: Eerst nog wolkenvelden, in de middag krijgen we zonnige perioden. Bij een zwakke tot matige noordwestenwind wordt het zo’n 20 graden.
Beeld: MeteoGroup
Ga je vandaag met de auto op pad? Check dan hier de files. 
Dit moet je ook nog weten:
  • De steun voor aardgasvrij wonen kalft af. Minder dan de helft van de Nederlanders is het eens met het politieke doel om in elk huis de cv-ketel de verwijderen. Een jaar geleden waren zes op de tien mensen nog positief. Dit blijkt volgens Trouw uit een landelijke peiling onder 2350 Nederlanders.

  • Het totale goederenvervoer is vorig jaar in Nederland licht gestegen tot 1,71 miljard ton. De toename van 1,2 procent kwam volledig op het conto van vrachtwagens en zeevaart. Vliegtuigen, binnenvaartschepen en goederentreinen vervoerden minder vanuit, naar en binnen Nederland, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  •  Het nieuwe schooljaar lijkt zonder de Stint te moeten beginnen, waarschuwt fabrikant Edwin Renzen volgens De Telegraaf. Hoewel minister Van Nieuwenhuizen aangaf dat de Stint tien maanden na het dodelijke ongeluk in Oss onder voorwaarden de weg weer op mag, moet de vernieuwde bolderkar nog een reeks keuringen doorstaan. Pas daarna kan de productie beginnen.

Vanavond op TV West: Team West

Elke dinsdag kunt u misdrijven oplossen met Kirsten van Dissel: in het opsporingsprogramma Team West vraagt de politie-eenheid Den Haag uw hulp. Met beelden van de 'plaats delict', reconstructies, (compositie-)foto's en bewakingsbeelden om het misdrijf in kaart te brengen. Het programma leidt dankzij de hulp van kijkers vaak tot resultaat. 
In deze aflevering:
  • Tijdens een verkoop via Marktplaats is een vrouw uit Den Haag opgelicht met vals geld. Er is beeld van de verdachte.
  • Een 89-jarige vrouw uit Zoetermeer is beroofd van haar portemonnee. Eerder was haar pincode afgekeken. Er is 900 euro van haar rekening gehaald.
  • Een inbraak bij een kinderdagverblijf in Rijswijk. Er zijn twee verdachten in beeld.
  • Bij een aangehouden inbreker zijn sieraden gevonden, die waarschijnlijk ook zijn gestolen. De politie wil weten van wie die zijn.
  • Een schietpartij op de Rijswijkseweg in Den Haag: de beoogde doelwitten worden niet geraakt, maar een toevallig passerende auto wel. Wie was er getuige?
  • Tot slot aandacht voor een zaak van de coldcasekalender: de verdwijning van de 7-jarige Jair Soares, in augustus 1995 op het strand van Monster.