'Eén loket voor vergunningen strandtenthouders'

Strandgasten genieten van een drankje bij een strandtent op Scheveningen
Strandgasten genieten van een drankje bij een strandtent op Scheveningen © Omroep West
DEN HAAG - Er moet één vergunningenloket komen voor strandtenthouders. Dat vindt de VVD. Ondernemers met een strandtent moeten nu langs alle overheidslagen voor hun verschillende vergunningen, en dat is veel te ingewikkeld, aldus de liberalen.
'Strandtenthouders hebben een hele uitdaging om de efficiënte weg te vinden tussen verschillende overheidslagen en loketten waar ze langs moeten om ook komend jaar weer te kunnen ondernemen,' aldus Tweede Kamerlid Martin Wörsdörfer. Hij signaleert dat de wintermaanden voor veel strandtenthouders vol zitten met administratieve rompslomp.
'Op het strand hebben de ondernemers te maken met de gemeente voor het sluiten van een huurovereenkomst voor het gebruik van ruimte op het strand en het plaatsen van een paviljoen,' vervolgt Wörsdörfer. 'Daarnaast moeten ze een omgevingsvergunning aanvragen voor de bouw van hun paviljoen. Voor een evenementenvergunning en een milieuvergunning moet de strandtenthouder ook naar de gemeente. Verder moet je nog een watervergunning hebben – om überhaupt op het strand te mogen staan – welke afgegeven wordt door het Hoogheemraadschap.'

Duidelijk probleem

Het vergunningencircus is daarmee nog niet afgelopen: 'De provincie heeft nog een rol, namelijk het beleid als het gaat om gebruik van het strand. Tot slot komt het rijk via Rijkswaterstaat nog om de hoek, voor bijvoorbeeld bepalingen over de kustverdediging. We laten de diverse handhavende instanties dan nog even onvermeld, maar het probleem lijkt ons duidelijk. Met een strandtent heb je met élke overheidslaag te maken. En als de ondernemer er niet meer uitkomt, is het niet zelden dat de verschillende overheden naar elkaar gaan zitten wijzen.'
Verder speelt dan ook nog dat vergunningen vaak verschillende, korte looptijden hebben, waardoor lange termijn investeringen moeilijk zijn en dingen niet op elkaar aansluiten.

Een app

De VVD wil daarom één aanspreekpunt waar alle vergunningen geregeld kunnen worden. Dat zou kunnen met een fysiek loket, maar bijvoorbeeld ook met een app. Zuid-Holland zou de startprovincie kunnen zijn, voordat het systeem landelijk wordt ingevoerd, zo stellen VVD-ers uit de Kamer, de provincie, de gemeenteraad in Den Haag en het Hoogheemraadschap van Delfland.