Nieuws

Imam vervolgd voor groepsbelediging in preek Haagse moskee

Een gebed in een moskee | Archief
Een gebed in een moskee | Archief © Omroep West
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een 50-jarige imam vervolgen wegens beledigende uitspraken in een Haagse moskee in augustus 2017. De man zei destijds dat mensen die geen moslim zijn, of niet de soennitische stroming aanhangen, varkens zijn. Volgens het OM heeft de imam zich daarmee schuldig gemaakt aan groepsbelediging.
De imam deed zijn uitspraken tijdens een middagdienst in de moskee. Er waren meer mensen dan gebruikelijk in het gebedshuis aanwezig, omdat er een dienst zou worden gehouden voor een overledene. Zo'n tachtig tot honderd mensen hoorden de preek waarin hij de gewraakte uitlatingen deed.
Volgens het OM was de imam zich ervan bewust dat er een breder publiek in de zaal was, onder wie mensen van niet-soennitische stromingen. Toen hij merkte dat die ongemakkelijk en afkeurend op zijn woorden reageerden, zou hij er juist nog een schepje bovenop hebben gedaan.

Drie aangiftes

Drie mensen vonden de preek zo kwetsend dat ze later aangifte deden bij de politie. Maandag houdt de rechtbank in Den Haag een eerste zitting in de zaak.