Nieuwe behandeling om kankercellen op te sporen gelukt in LUMC

Foto ter illustratie: dit is niet de chirurg uit het bericht
Foto ter illustratie: dit is niet de chirurg uit het bericht © ANP
LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kan kankercellen tijdens een operatie laten oplichten. Daardoor kunnen chirurgen de kwaadaardige cellen beter opsporen en goed verwijderen. Inmiddels is de eerste behandeling succesvol uitgevoerd. Binnenkort krijgen wereldwijd 360 darmkankerpatiënten de nieuwe behandeling.
Bij de techniek wordt een speciale fluorescerende vloeistof wordt ingespoten bij mensen met endeldarmkanker. Daarna kunnen artsen de kanker weghalen. Eerder was dit niet mogelijk omdat het verschil tussen gezond weefsel en de tumor tijdens een operatie moeilijk te zien is met het blote oog. Pas na de operatie kan worden bekeken of het tumorweefsel compleet is weggehaald.
Het LUMC heeft de techniek ontwikkeld samen met een Frans biotechnisch bedrijf. Het is een belangrijke ontwikkeling zegt hoofdonderzoeker en chirurg dr. Alexander Vahrmeijer van het Leidse ziekenhuis: 'Per jaar worden er 400.000 nieuwe gevallen gediagnosticeerd van darmkanker. Kankeroperaties kunnen een dramatische impact hebben op de prognose van een patiënt. Het verwijderen van kwaadaardig weefsel is van cruciaal belang voor een succesvolle behandeling en goed herstel van de patiënt.'
In deze animatie van het LUMC wordt de behandeling uitgelegd

LEES OOK: Leids ziekenhuis aan de slag met 'lichtgevende' tumoren