Maatregelen tegen blauwalg Delftse Hout werken nog niet: weer negatief zwemadvies

De Delftse Hout wordt al jaren geteisterd door blauwalg
De Delftse Hout wordt al jaren geteisterd door blauwalg © Maikel Coomans / Omroep West
DELFT - Wie de komende tijd een frisse duik wil nemen in de zwemplas Delftse Hout, kan dat beter niet doen. Er is een verhoogde concentratie blauwalg gemeten. De Omgevingsdienst Midden-Holland heeft daarom een negatief zwemadvies gegeven. De 1 miljoen euro kostende maatregelen die het Hoogheemraadschap en de gemeente vorig jaar hebben genomen om blauwalg tegen te gaan, hebben nog niet het gewenste resultaat.
Blauwalg is een bacterie die vooral in de zomer in open water de kop opsteekt. Zwemmen in dat water kan veel problemen voor de gezondheid opleveren: rode, irriterende bulten en problemen aan ogen, maag, darmen of nieren. De zwemplas Delftse Hout verandert vrijwel elk jaar in een soort smurrie van blauwalg. De gemeente Delft en het hoogheemraadschap Delfland proberen de overlast al jarenlang tegen te gaan.
Eind 2018 zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd om de steile randen van de plas te vervangen. Daardoor moeten er meer planten ontstaan, die blauwalg tegengaan. Ook is er midden in de plas een eiland aangelegd. Ook daar moeten planten groeien die het water zuiveren. Daarnaast zijn doodlopende stukken water met elkaar verbonden, zodat er meer stroming ontstaat.

'Natuur moet zich ontwikkelen'

'Alle maatregelen samen moeten op termijn zorgen voor een beter ecologisch evenwicht, waardoor de kans op blauwalg kleiner wordt. De nieuwe natuur heeft echter tijd nodig om zich te ontwikkelen. Dat er nu blauwalg is, komt dus niet als een verrassing, maar is wel heel vervelend. Zeker met de zomervakantie voor de deur', laat het Hoogheemraadschap weten.
Als de blauwalg de komende tijd aanhoudt, kan de plas nog eenmalig worden behandeld met sterk verdunde waterstofperoxide. Daarmee wordt de bacterie tijdelijk verdreven. 'Die behandeling proberen wij zo te plannen dat de blauwalg gedurende de zomervakantie zo lang mogelijk wegblijft. In de Delftse Hout was dat vorig jaar vijf weken', zegt het Hoogheemraadschap.

LEES OOK: Meer blauwalg en poepbacteriën: 'Een hele klus om zwemwater goed te houden'