Wurgen schoonvader met hondenriem: zeven jaar celstraf

Het huis in Bodegraven
Foto AS Media Het huis in Bodegraven © AS Media
BODEGRAVEN - Het gerechtshof in Den Haag heeft woensdag Menno R. (52) uit Bodegraven veroordeeld tot zeven jaar cel voor het ombrengen van zijn schoonvader. In juni vorig jaar wurgde hij het 74-jarige slachtoffer met een hondenriem. De gevangenisstraf viel één jaar lager uit dan de rechtbank had opgelegd.
In de nacht van 16 op 17 juni 2018 gaf Menno R. zichzelf aan op het politiebureau in Gouda, nadat hij zijn schoonvader tijdens een ruzie in Bodegraven om het leven had gebracht. De man van 74 zou zijn twee dochters - onder wie de vrouw van R. - seksueel hebben misbruikt en daarover kwetsende opmerkingen hebben gemaakt. Toen sloegen bij R. de stoppen door.
De rechter legde acht jaar cel op. Na het horen van die straf rende de dochter van R. eind april schreeuwend en snikkend weg uit de rechtszaal, R.'s zoon reageerde hardop vloekend. 'Menno R. heeft zijn schoonvader op brute wijze vermoord', oordeelde de rechtbank destijds.

Psychische overmacht

R. tekende hoger beroep aan tegen de straf. Volgens zijn advocaat was de dodelijke wurging een daad uit psychische overmacht. In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie (opnieuw) zeven jaar gevangenisstraf tegen de Bodegraver.
Daar is het hof in meegegaan vanwege de verminderde toerekeningsvatbaarheid van R., zijn psychische gesteldheid gedurende het delict en het feit dat hij spijt heeft betuigd. Ook staat hij open voor behandeling van zijn psychische problemen.