Geen geld voor vakantie? Deze Haagse buurthuizen helpen je de zomer door!

Haken, fotocursus of een dagje naar het strand met het buurthuis
Haken, fotocursus of een dagje naar het strand met het buurthuis © Omroep West
DEN HAAG - Wat te doen tijdens de zes weken durende schoolvakantie? Vooral voor mensen die niet op vakantie gaan of kunnen duurt de zomer lang. 'Voor mensen met weinig contacten, of met kinderen, willen we de lange dagen wat aangenamer maken', zegt Mirjam Bekker van de Haagse welzijnsorganisatie Schroeder. In vier buurthuizen organiseert Schroeder in de vakantie extra activiteiten voor Hagenaars die niet op vakantie gaan.
Een zithoek met twee comfortabele banken, een koffietafel en een boekenkast. Een hoek van de kringloopwinkel van Schroeder aan de Loosduinsekade in Den Haag is sinds twee jaar het domein van een buurthuis. 'Hier haken we, eten we samen, of maken we schilderijen', vertelt Bas Scholtes. Als vrijwilliger is hij sinds het begin betrokken bij deze sociale ontmoetingsplek in het Transvaalkwartier.
Die plek is voor de bezoekers heel belangrijk. 'Na het overlijden van mijn moeder raakte ik helemaal afgezonderd. Ik had geen vrienden, ik had helemaal niets meer om mij heen', vertelt Ria Hoenstok tijdens de haakmiddag. Dat is nu wel anders: 'We begonnen twee jaar geleden met drie deelnemers en inmiddels doen wekelijks een tiental buurtbewoners mee. Het is hier altijd erg gezellig', zegt Scholtes.

Buurthuizen in de zomer extra open

Sinds de start aan de Loosduinsekade heeft Schroeder ook bij drie andere kringloopvestigingen in de stad een buurthuis opgezet. En die worden zo goed bezocht door omwonenden, dat de organisatie heeft besloten deze zomer extra activiteiten te organiseren.
'We merkten dat bij onze buurthuizen in de zomer het activiteitenaanbod minder werd, terwijl er in die periode juist meer behoefte blijkt te zijn', legt buurthuiscoördinator Mirjam Bekker uit. 'Als je de zomervakantie in eigen stad doorbrengt terwijl je buren, vrienden of familie weken weg zijn, kan de zomer erg lang duren. Daarom hebben we een zomercarrousel bedacht, waarmee we buurtbewoners uitnodigen om ook eens in andere wijken bij de buurthuizen daar een kijkje te nemen.'
Haagse buurthuizen helpen eenzame mensen in de zomer
Met een stempelkaart in de hand kunnen inwoners van Den Haag in de verschillende buurthuizen van Schroeder allerlei creatieve workshops volgen. Van fotografie tot schrijven en van improvisatietheater tot dans. Maar ook een stads- of strandwandeling behoort de komende weken tot de mogelijkheden.
Andere buurt- en wijkcentra in de stad organiseren ook extra activiteiten tijdens deze zomervakantie. Bekijk onderstaand kaartje voor een overzicht en buurthuis bij jou in de buurt.