Nepagenten stelen 158.000 euro cash van een erfenis

Voordeur. Archieffoto © ANP
DEN HAAG - Twee mannen uit Den Haag en een vrouw uit De Lier worden ervan verdacht een bedrag van 158.000 euro aan contant geld te hebben ontfutseld van Hagenaar. Ze deden zich voor als politieagenten die zwart geld in beslag kwamen nemen. Met het geld zijn dezelfde dag twee prostituees besteld tijdens een feestje in een Van der Valk hotel, zo denkt het OM.
Het slachtoffer werd in april in zijn huis aan de Hoekerstraat in Scheveningen verrast door twee mannen en een vrouw die aan de deur stonden. Die wapperden met een vervalst legitimatiebewijs van de politie en hadden een valse machtiging bij zich om binnen te komen.
Ze zeiden dat ze zwart geld in beslag kwamen nemen. Een van de nepagenten zou daarbij gezegd hebben dat ze de man geboeid mee zouden nemen als hij niet meewerkte. De oplichters zouden 158.000 euro aan cash mee hebben gekregen, geld dat van erfenissen kwam.

Feestje met prostituees op hotelkamer

Het OM beschouwt de diefstal van het geld als een beroving, omdat er ook licht geweld gebruikt zou zijn. Nadat de nepagenten de woning hadden verlaten, belden de slachtoffers de echte politie. Die achterhaalde een kenteken van een auto die gebruikt was. Daardoor kwamen ze de oplichters op het spoor bij een hotelkamer van Van der Valk bij Schiphol.
De twee Haagse mannen (32 en 33 jaar) vierden daar feest met twee prostituees. Een van de verdachten had ook 6.000 euro aan cash bij zich. Later hield de politie ook een 33-jarige vrouw uit De Lier aan.

Twee verdachten zitten nog vast

Tijdens een eerste zitting over de zaak besloot de Haagse rechtbank woensdag de 32-jarige verdachte uit Den Haag vrij te laten. De aanwijzingen dat hij betrokken was bij de beroving in Scheveningen waren volgens de rechtbank niet sterk genoeg om hem vast te houden. De 33-jarige man uit Den Haag en de 33-jarige vrouw uit De Lier moeten wel in voorarrest blijven.
De politie doet nog DNA-onderzoek naar sporen die zijn gevonden in de woning van het slachtoffer. Binnen drie maanden wordt de strafzaak voortgezet.

LEES OOK: Thuiszorgmedewerker de cel in voor stelen van cliënten