Pim Fortuyn op shortlist voor eigen straatnaam in Den Haag

Pim Fortuyn
Pim Fortuyn © ANP
DEN HAAG - Pim Fortuyn krijgt mogelijk een eigen straatnaam in Den Haag. Dat laat de gemeente Den Haag weten na vragen van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Daarmee komt Fortuyn op de lijst 'te vernoemen personen'. Maar het is nog niet zover. Er staan namelijk meer mensen op het namenlijstje van de gemeente.
De namen die al vrij snel een eigen straat krijgen zijn astronauten Wubbo Ockels en Sally Ride. Zij krijgen een eigen straat in een nieuwbouwproject op de Binckhorst. En in Loosduinen, bij de ontwikkeling van Vroondaal, enkele gravinnen, een graaf en een keizer.
Ook vrouwennamen staan hoog op de lijst. PvdA-raadslid Janneke Holman vroeg het stadsbestuur om vaker te kiezen voor een naam, om te beginnen met de Mariska Veresstraat. Ook verzetsheld Hazelhoff Roelfzema moet nog worden vernoemd, laat de gemeente weten.

En waar moet de Pim Fortuynstraat dan komen?

Dat is nog niet bekend. Het kan ook nog wel even duren. Er is niet een specifieke volgorde van wie als eerste aan de beurt is, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het gaat erom dat het past binnen het straatnamenthema van een buurt, dus Pim Fortuyn zal niet snel in de Vruchtenbuurt komen. Wethouder de Mos zegt dat hij er druk op gaat zetten om het snel te regelen.
Pim Fortuyn leidde de LPF. Op 6 mei 2002, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen dat jaar, werd hij op het Mediapark in Hilversum doodgeschoten door Volkert van der G. Zijn partij trad later toe tot het kabinet.

LEES OOK: Woon jij straks in een Star Wars-wijk?