Haagse welzijnsorganisatie Xtra pareert keiharde kritiek: 'Onterecht'

Voorzitter Eric Lemstra van Raad van Bestuur Xtra.
Voorzitter Eric Lemstra van Raad van Bestuur Xtra. © Xtra
DEN HAAG - Welzijnsorganisatie Xtra noemt de forse kritiek van (oud-)medewerkers en anonieme bronnen 'onterecht'. Volgens de raad van bestuur is er geen sprake van een angstcultuur en wordt er niet gefraudeerd met subsidiegelden. Dat schrijft de grootste welzijnsorganisatie van Den Haag in een brief aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.
Het stadsbestuur kondigde woensdag een onafhankelijk onderzoek na stevige kritiek op Xtra in het AD afgelopen weekend. 'We zijn zeer geschrokken van de negatieve teneur in deze artikelen', reageert Eric Lemstra namens de raad van bestuur.
Xtra erkent wel dat er vorig jaar zomer een 'onveilig werkklimaat heerste'. Maar daarop is volgens de organisatie onafhankelijk onderzoek ingesteld en zijn er destijds 'harde maatregelen genomen'.

'Welzijnsmaffia'

De suggestie dat medewerkers hogere uurtarieven zouden berekenen dan strikt noodzakelijk en Xtra gemeenschapsgeld zou oppotten, wordt weersproken door de raad van bestuur. 'Het doet al onze mensen vreselijk pijn te lezen dat er in de stad sprake zou zijn van een welzijnsmaffia.'
Ondanks de volgens eigen zeggen 'onterechte kritiek' kondigt Xtra opnieuw een onafhankelijk onderzoek aan. Dat moet uitwijzen of de maatregelen die in 2018 zijn genomen de gewenste effecten hebben gehad en of er nog vervolgmaatregelen vereist zijn.

LEES OOK: Voorzitter Xtra: 'Haagse welzijnsplannen kosten ons tientallen banen'