Verdachte steekpartijen bij hockeyclub weigert medewerking aan onderzoek

Tadeusz C. in de rechtbank | Illustratie: Theresa Hartgers
Tadeusz C. in de rechtbank | Illustratie: Theresa Hartgers
DEN HAAG - Tadeusz C. (41), die verdacht wordt van het neersteken van twee mensen bij hockeyclub Klein Zwitserland in Den Haag, weigert mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. De rechtbank had al eerder tot dat onderzoek besloten, maar de verdachte vocht dat besluit woensdag aan.
'U verspilt hiermee uw tijd', zei hij tegen de rechter. Tijdens de nieuwe pro-formazitting diende verdachte een officieel bezwaar in tegen het voorgenomen onderzoek in het Pieter Baan Centrum, dat hij onder toeziend oog van de rechter tekende. In de psychiatrische kliniek worden verdachten van een misdrijf geobserveerd, om te achterhalen of ze aan een geestelijke stoornis lijden.
Op woensdag 6 februari zou C. in korte tijd twee mensen hebben aangevlogen, aan de Van Alkemadelaan en De Mildestraat in Den Haag, bij hockeyclub Klein Zwitserland. Een 17-jarige jongen werd in de fietsstalling van de club in zijn arm gestoken. Kort daarvoor zou C. een hardloper hebben aangevallen. Beide slachtoffers moesten zich in het ziekenhuis aan hun verwondingen laten behandelen.

Onschuldig persoon aangehouden

Enkele dagen na de steekpartijen werd Tadeusz C. aangehouden, nadat de politie eerst een onschuldig persoon had opgepakt. Tijdens de zitting verklaarde C. woensdag dat er niets mis is met hem. 'Ik ben iemand die vanaf zijn zestiende voor zichzelf heeft gezorgd.'
Hij snapt daarom niet dat hij in het Pieter Baan Centrum wordt opgenomen. Hij weigert iedere medewerking aan het onderzoek. 'Ik zal ze er niet eens goeiemorgen zeggen.' De rechtbank verwierp echter zijn bezwaar tegen de opname, die nog moet plaatsvinden.