Den Haag: 1260 bijstandsgerechtigden aan het werk, nog ruim 3000 te gaan

Archief
Archief © ANP
DEN HAAG - In de gemeente Den Haag werden in de eerst helft van dit jaar 1260 mensen uit de bijstand aan het werk geholpen. Daarnaast zijn 93 mensen begonnen met een opleiding. Dat betekent dat de gemeente voor de jaarwisseling nog 3147 mensen uit de bijstand aan het werk moet krijgen om haar doel van 4500 te bereiken.
In januari presenteerde de gemeente een plan om tot 2022 ieder jaar 4500 mensen uit de bijstand en aan het werk te krijgen. Nu halverwege het jaar de tussenstand is opgemaakt, blijkt dat het zogeheten 'werkoffensief +500' op koers ligt maar dat er nog een hoop moet gebeuren.
Onderdeel van het plan is om alle 22.000 bijstandsgerechtigden die al langer dan 1,5 jaar bijstand ontvangen te spreken. Bijna 7000 van die gesprekken zijn inmiddels geweest. Daaruit bleek dat ruim twee derde van hen nog niet aan het werk kan. Voor hen wordt gekeken naar andere mogelijkheden zoals vrijwilligerswerk.

Moeilijk bemiddelbaar

'We hebben te maken met een relatief zware doelgroep', zegt Guernaoui. 'Deze mensen zijn niet meteen bemiddelbaar naar betaald werk. Re-integratietrajecten duren daardoor langer. Van alle mensen die sinds de nieuwe aanpak met een ontwikkeltraject zijn gestart, zullen de meesten pas later dit jaar of begin 2020 vanuit de bijstand naar werk gaan.'

LEES OOK: