Vader ontvoert vier jonge kinderen uit Den Haag naar Syrië

De politie heeft foto's van de vier ontvoerde kinderen vrijgegeven.
De politie heeft foto's van de vier ontvoerde kinderen vrijgegeven. © Politie
DEN HAAG - Vanuit Den Haag zijn vier jonge kinderen zonder toestemming door hun vader meegenomen naar Syrië. Dat laat een woordvoerder van de politie donderdag weten. De kinderen zijn een maand geleden door hun moeder als vermist opgegeven. Het gaat om Hain Ahmad (7), Berivan Ahmad (5), Sharifa Ahmad (3) en Tala Ahmad (2). Twee van de kinderen werden op 21 juni onder valse voorwendselen van school gehaald door de vader, genaamd Mostafa. Vervolgens haalde hij de andere twee kinderen op en vertrok naar Syrië.
De vermissing werd een maand geleden gesignaleerd, toch komt de politie nu pas met het officiële vermissingsbericht. 'Daarbij wordt een afweging gemaakt tussen privacy en urgentie, het gaat hier om jonge kinderen waarbij die afweging nog moeilijker is.' Uiteindelijk besloot de politie de vermissing bekend te maken en ook foto's te verspreiden. De moeder is volgens de politie emotioneel aangeslagen door de gebeurtenis.
De politie is in gesprek met de vader, bevestigt een woordvoerder. 'Daar kunnen we verder niets over zeggen. Het onderzoek gaat door en we houden contact met de vader.' Het onderzoek is strafrechtelijk, omdat sprake is van onttrekking van het gezag. Of de politie contact heeft opgenomen met de autoriteiten in Syrië kan de woordvoerder niet zeggen. 'Dat ligt nogal moeilijk.'

LEES OOK: Wat gebeurt er als iemand vermist is? Vier vragen