Barman strandtent over dood zwemmer: 'Iedereen heeft het gezien'

Achter het scherm wordt de drenkeling gereanimeerd
Achter het scherm wordt de drenkeling gereanimeerd © Regio15
DEN HAAG - Het terras van La Cantina aan het Zuiderstrand in Den Haag zit overvol op deze mooie zondagavond. Vrijwel iedereen ziet dan ook rond 18.30 uur dat er een zwemmer in de problemen is.
In de strandtent hangt een AED, die wordt opgehaald en meegenomen naar de drenkeling, die inmiddels op het droge is gebracht door andere zwemmers. Omstanders beginnen met reanimeren. 
De barman van La Cantina belt 112 en de hulpdiensten zijn binnen enkele minuten ter plaatse. Om de drenkeling worden hekken met doeken gezet en de reanimatie gaat lange tijd door. Maar het mag niet meer baten. Het slachtoffer is al overleden.

Traumahelikopter

Voor de hulpverlening wordt ook een traumahelikopter ingevlogen. 'Mensen zien zo'n helikopter vlakbij landen, al het zand dat opstuift, dat is wel heel indrukwekkend voor de mensen op het terras', zegt de barman. 'Zoiets maak je niet elke dag mee. Het is heel triest.' 
Drie kwartier later worden de schermen weer ingeklapt. De meeste politieauto’s zijn dan al weg, evenals de ambulance. Ook de traumaheli is dan alweer vertrokken, richting Wassenaar. Daar zijn twee zwemmers in de problemen geraakt en ook allebei overleden.

LEES OOK: Drie zwemmers overleden bij Den Haag en Wassenaar