Rechter beslist; is Malek F. een terrorist of verwarde man

Malek F. tijdens de eerste zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. (Tekening: Theresa Hartgers)
Malek F. tijdens de eerste zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. (Tekening: Theresa Hartgers)
DEN HAAG - Malek F., de man die op 5 mei 2018 in Den Haag drie willekeurige mensen op straat met een mes levensgevaarlijk verwondde, hoort maandag wat zijn straf wordt. Er is tegen hem een gevangenisstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De 32-jarige Syriër handelde volgens het Openbaar Ministerie vanuit een terroristisch oogmerk. Gedragsonderzoek wijst uit dat hij geestesziek is.
F. stak op Bevrijdingsdag vorig jaar drie willekeurige mannen neer. Volgens het OM ging F. ervan uit dat de politie hem dood zou schieten bij zijn aanhouding.
Tijdens een eerdere zittingsdag werden er aangrijpende slachtofferverklaringen voorgelezen. Een slachtoffer vertelde dat hij nog steeds iedere dag last heeft van de aanval. 'Als ik de deur uit moet, krijg ik hartkloppingen. Ik heb hoofdpijn en gebruik slaapmedicatie. Ik vind dat deze verdachte het hellevuur verdient.'

'Ik wens een beter leven voor de slachtoffers'

Volgens de advocaat van F. heeft de ggz-instelling waar de man verbleef flinke steken laten vallen. De Syriër gaf aan veel spijt te hebben van zijn daden. 'Ik wens een beter leven voor de slachtoffers. En ook voor mezelf', vertelde hij de rechter.
Deskundigen zeggen dat F. een stoornis heeft en dat hij handelde in een psychose. Hij zou volledig ontoerekeningsvatbaar zijn.
F. en zijn familie waren gevlucht uit Syrië. De vader van F. was tijdens de vlucht overleden en F. voelde zich daar enorm schuldig over. Sindsdien zou het bergafwaarts met hem zijn gegaan. De familie van F. klopte al maanden aan bij politie en hulpinstanties omdat ze zag dat het niet goed met hem ging.
Onze verslaggever Miranda van Dam is bij de rechtszaak aanwezig. Volg de zaak live via haar tweets: