LUMC gaat nieuwe antibiotica tegen tuberculose ontwikkelen

Onderzoek op de Universiteit Leiden
Onderzoek op de Universiteit Leiden © Omroep West
LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden gaan een nieuw antibioticum ontwikkelen tegen de tuberculosebacterie en twee andere dodelijke bacteriën. De Europese Unie stelt hiervoor in totaal achttien miljoen euro beschikbaar. Het LUMC doet mee met een internationaal onderzoek.
Negen onderzoeksteams gaan samen op zoek naar nieuwe wapens in de strijd tegen de dodelijke bacterie M. tuberculosis en de gerelateerde soorten M. avium en M. abscessus. Wereldwijd eisen die jaarlijks samen meer dan anderhalf miljoen slachtoffers.
Meindert Lamers, van de afdeling Cel en Chemische Biologie van het LUMC, is blij met dit onderzoek. Vooral omdat steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica. 'Dit onderzoek is hard nodig', benadrukt hij. 'De behandeling van tuberculose is moeilijk en langdurig en wordt meer en meer belemmerd door antibioticaresistentie. De twee andere bacteriën eisen minder slachtoffers, maar hier zijn maar zeer weinig medicijnen voor.'

Effectiever medicijn

'Ons doel is daarom om effectievere antibiotica te ontwikkelen die ook een kortere behandeling vereisen. Hiervoor maken wij gebruik van meerdere zwakheden van deze drie bacteriën en bewandelen we tijdens het onderzoek verschillende paden om de kans op succes groter te maken.'
De andere meewerkende academische instellingen zijn de Sorbonne University, de Universiteit van Antwerpen, de Universiteit van Wenen en de Universiteit van Kopenhagen. Overige partners zijn Mitologics, FFUND en Janssen Pharmaceutica.

LEES OOK: Nieuwe behandeling om kankercellen op te sporen gelukt in LUMC