Let goed op je huisdier tijdens de hitte: zo raakt je beestje niet oververhit

Houd je huisdier koel tijdens de hitte
Houd je huisdier koel tijdens de hitte © ANP
REGIO - We kunnen er niet omheen: het wordt warm de komende dagen. Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is van kracht en het KNMI heeft code oranje afgekondigd vanwege 'aanhoudende extreme hitte'. Dat betekent natuurlijk dat je niet alleen op jezelf moet letten, maar ook op je huisdier. Want ook je vrolijke viervoeter of gezellige cavia moet met de extreme warmte zien te dealen.
'Houders van dieren zijn verplicht om hun dieren te beschermen tegen extreme weersomstandigheden, zoals de hitte die voor de aankomende twee dagen voorspeld is', laat de politie weten. 'Hierbij kun je denken aan bescherming tegen de zon, maar ook zorgen voor voldoende vers drinkwater voor de dieren.'
Wanneer je een gewond dier ziet of een dier in nood, dan kun je volgens de politie het beste meteen naar het centrale meldpunt 144 bellen. 'De overheid pakt dierenmishandeling en dierenverwaarlozing harder aan. Daarom zijn er agenten in dienst die ook wel de dierenpolitie worden genoemd. Deze agenten treden op tegen mishandelaars van dieren, verlenen hulp en proberen dierenleed te voorkomen', aldus de politie.

Wat kun je zelf doen?

Huisdieren hebben veel minder zweetkliertjes dan de mens. Dat betekent dat zij hun warmte niet kwijt kunnen raken door te zweten, maar door bijvoorbeeld te hijgen of de voetzolen te koelen. Op een warme dag is dat niet altijd genoeg, ook bij een matige inspanning zijn dieren snel oververhit. Het is dan ook van levensbelang dat je je dier op warmere dagen koel houdt.
Over het algemeen gelden de volgende tips:
  • Creëer een schaduwplekje buiten. Dieren die buiten rondlopen, zoeken zelf een koel plekje. Maar het kan geen kwaad om er eentje te creëren. Denk aan een struik, wat planten of een tafeltje.
  • Maak een koele ruimte binnen. Geef je dieren een plekje waar nauwelijks zon komt of waar koele tegels zijn als ze voornamelijke binnen blijven.
  • Zorg voor vers drinkwater. Geef je huidsdier elke dag vers water en zorg dat het water in de schaduw staat. Verschillende bacteriën gedijen namelijk uitstekend in warm water.
  • Laat je huisdier nooit in de auto. Je dier in een hete auto achterlaten, is levensbedreigend. Zelf in de schaduw met het raam open kan de temperatuur in een auto gemakkelijk oplopen tot boven de 40 graden. Dieren raken dan binnen de kortste keren oververhit en overlijden.

Is je dier oververhit?

Oververhitting is levensgevaarlijk en kan ook fataal zijn als je een dier levend uit de hitte weet te halen. Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat namelijk het gevaar van stolling van lichaamseiwitten en dat leidt tot onomkeerbare beschadigingen.
Je kunt het vergelijken met het koken van een ei: het bloed wordt dik en stroperig waardoor het niet meer goed kan stromen. Hierdoor krijgt het lichaam te weinig zuurstof waardoor het dier kan stikken of overlijden door ernstige hersenbeschadiging. Dit kan al gebeuren bij temperaturen van 20 graden.
Maar hoe weet je dat je huisdier oververhit is? Let op de volgende signalen:
  • Je dier is suf en wil/kan niet opstaan.
  • Je dier kan hijgen, maar lang niet altijd.
  • Je huisdier braakt of begint te kwijlen.
  • Diarree.
  • Verhoogde lichaamstemperatuur of koorts.
  • De slijmvliezen zijn rood.
  • Geen eetlust.
Als je denkt dat je dier oververhit is, moet je het volgende doen:
  • Bel direct een dierenarts, dierenambulance of het landelijk noodnummer 144.
  • Breng je dier ondertussen naar een koele plek.
  • Maak je dier nat met lauwe, vochtige doeken en zorg dat die doeken nat blijven. Sla de rug over en gebruik geen koud water, want dat vernauwt de aderen wat het afkoelen vertraagt. Koel vooral de voetzooltjes, de buik en borst.
  • Koel je huisdier eventueel extra met een ventilator, maar laat hem niet te snel afkoelen.

Maatregelen dierenasiels

Ook het Dierentehuis Stevenshage in Leiden is voorbereid op de hitte. Vanwege de warmte worden dieren naar koelere plekjes gebracht en gaat het asiel deels dicht voor bezoekers. Mensen kunnen dus niet komen kijken voor een asielkat.

LEES OOK: Het wordt bloedheet, KNMI geeft code oranje af