Poolse organisatie doet oproep na verdrinkingsdoden: 'Ga niet de zee in met alcohol op'

DEN HAAG - De maatschappelijke organisatie IDHEM voor onder anderen Polen roept op om niet in de zee te gaan zwemmen met alcohol op. Ze doen de oproep omdat er dit weekend twee Polen verdronken in de zee bij Wassenaar. 'Bij verdrinkingsdoden waarbij Poolse mensen betrokken zijn, speelt alcohol vaak een grote rol', zegt Ania Paszak van IDHEM.

De politie maakt de oorzaak van het ongeluk niet bekend, maar wel is duidelijk dat de omstandigheden van de zee gunstig waren. 'Er zijn vele mogelijke oorzaken zoals roekeloosheid, overschatting van hun vaardigheden en het ongeschoold beoefenen van watersporten. Maar alcohol speelt vaak de grootste rol', denkt Paszak.

Een rondvraag van Omroep West bij een Poolse supermarkt levert hetzelfde beeld op. Waarbij vooral de combinatie van alcohol met te weinig zwemscholing als gevaarlijk wordt ervaren. 'Ik kom uit een klein plaatsje in Polen en daar was geen zwembad. Ik kan dus niet zwemmen', zegt een vrouw. Een andere vrouw vult haar aan: 'Ik ben 35 en ik heb nooit zwemles gehad. Je moet in Polen zelf betalen voor privélessen. Omdat Poolse mensen veel alcohol drinken zorgt dat voor de grootste problemen.'

Meer dan twintig Polen verdronken

Het ongeluk staat niet op zich want in de afgelopen vier jaren verdronken 22 Poolse mensen in de zee bij Nederland. Er wordt ook niet veel gedaan om dat cijfer naar beneden te krijgen. Toch hoopt organisatie IDHEM dat hun oproep aanslaat. 'Ik hoop dat mensen het lezen en twee keer nadenken voordat zij het water inspringen', besluit Paszak.  

LEES OOK: Drie zwemmers overleden bij Den Haag en Wassenaar

Meer over dit onderwerp:
POLEN NOORDZEE ZOMER
Deel dit artikel: