Partijen Zuid-Holland hebben bijna een coalitieakkoord

Installatie van de Statenleden
Installatie van de Statenleden © Omroep West
DEN HAAG - De onderhandelaars in Zuid-Holland stevenen af op een nieuw coalitieakkoord. VVD, ChristenUnie/SGP, GroenLinks, PvdA en CDA hebben op de belangrijke dossiers afspraken gemaakt. Op dinsdag 20 augustus wordt dit akkoord waarschijnlijk gepresenteerd.
Dat laat formateur Jon Hermans-Vloedbeld woensdagmiddag weten. 'Er is de afgelopen weken keihard en met succes gewerkt om samen tot een nieuw coalitieakkoord te komen', zegt zij. 'De partijen zetten nu de puntjes op de i, gaan kort op vakantie en verwachten het akkoord dinsdag 20 augustus te kunnen presenteren.'
De partijen hebben afspraken gemaakt over wonen, economie, klimaat, energie, bereikbaarheid, landbouw, natuur, gezondheid en veiligheid. De komende weken worden gebruikt om laatste details uit te werken.

Forum voor Democratie in oppositie

Het betekent dat de grootste partij in Zuid-Holland, Forum voor Democratie, definitief in de oppositiebankjes terechtkomt. De partij heeft geprobeerd om samen met de VVD, het CDA en later ook de samengevoegde partijen ChristenUnie en SGP een coalitie te vormen. De ChristenUnie en de SGP zagen samenwerking toch niet zitten en uiteindelijk haakte ook het CDA af.
De verwachting is dat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten begin september kan worden geïnstalleerd.