'Rij me maar dood, niemand komt aan mijn koeien'

© ANP
BENTHUIZEN - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een voorwaardelijke geldboete van 10.000 euro tegen een 48-jarige veehouder uit Benthuizen. Die zou zijn vee hebben verwaarloosd. De agrariër heeft het sinds 2015 regelmatig aan de stok met de inspectiedienst NVWA over het verzorgen van zijn vee. Hij kan amper nog zien, maar de man weigert zijn boerenbedrijf op te geven.
Tijdens de zitting vraagt de Haagse rechter woensdag aan hem wat hij gaat doen als de inspectiedienst hem een houdverbod oplegt en al zijn vee laat ophalen. 'Dan mogen ze me dood rijden', antwoordt de veehouder. 'Niemand komt aan mijn koeien.'
De veehouder denkt niet aan ophouden, ook al dreigt het boerenbedrijf hem volgens de rechter boven het hoofd te groeien. In 2017 constateerde de NVWA tijdens een bezoek dat zijn beesten geen droge ligplaats hadden, dat ze dikke knieën en lange klauwen hadden, en dat ze vervuild waren.

Rechter: 'Een hoop dingen waren goed mis'

Kalveren waren vastgebonden. Vorig jaar november constateerde de inspectiedienst, tijdens een tweede bezoek, opnieuw dat koeien en schapen werden verwaarloosd op het boerenbedrijf in Benthuizen. 'Een hoop dingen waren goed mis', oordeelt de rechter.
Er zijn altijd mensen die je nog dieper de grond in willen trappen
veehouder (48) uit Benthuizen
Volgens de veehouder kwam dat door de stress die andere mensen hem bezorgen. Familieleden willen geld van hem zien uit een erfenis. Hij dreigt een deel van zijn grond te verliezen, omdat een andere boer hem het perceel niet meer wil verpachten. 'Er zijn altijd mensen die je nog dieper de grond in willen trappen', zegt hij verbitterd.

Officier is bang dat het weer mis gaat

Maar de Benthuizenaar heeft nog nooit nagedacht over een toekomst zonder koeien. Hij krijgt vijftien uur in de week hulp van een agrarische instantie, en ook een buurjongen springt regelmatig bij. De officier van justitie is bang dat het misschien toch weer mis gaat met de beesten op het boerenbedrijf. 'Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van mijnheer', aldus de officier van justitie over de agrariër. 'Maar ik twijfel wel of hij nog in staat is om goede zorg te bieden aan zijn dieren.'
De aanklaagster eist een voorwaardelijke boete van 10.000 euro tegen de agrariër, die hij moet betalen als hij nog een keer in de fout gaat. 'Dat moet dan de allerlaatste waarschuwing zijn', zegt de officier. 'Dit kan zo niet doorgaan.' De rechter doet over twee weken uitspraak.

LEES OOK: Dierenpolitie waarschuwt schapenboer: 'Onverantwoord dat dieren geen water en schaduw hebben'