Anderhalf jaar cel voor stelen kwart miljoen uit geldwagens

De geldwagen waaruit het geld is gestolen
De geldwagen waaruit het geld is gestolen © WOS
NAALDWIJK - Serdar I. (24) uit Schiedam en Batanay C. (25) uit Vlaardingen zijn donderdag tot gevangenisstraffen veroordeeld, omdat ze bijna een kwart miljoen euro roofden uit geldwagens in zowel Naaldwijk als Rijsbergen. Ze kregen allebei anderhalf jaar cel opgelegd, alleen voor de Schiedammer is daarvan een halfjaar voorwaardelijk.
In april 2018 sloegen de daders toe, toen een geldwagen van SecurCash zijn ronde langs de ING-bank aan de Naaldwijkse Stokdijkkade deed. Op klaarlichte dag stond de auto tegen een speciale doorgeefsluis geparkeerd. Dankzij een truc lukte het de twee daders om op het moment van de uitgifte drie sealbags weg te grissen. De buit bedroeg ongeveer 90.000 euro.
Een halfjaar daarvoor stalen de twee daders ook geweldloos een flink bedrag uit een geldwagen in Rijsbergen: 150.000 euro. Het duo kreeg toen hulp van de bestuurder van de geldwagen. Die man werd naar eigen zeggen daartoe gedwongen, omdat ze zijn zoon wat zouden aandoen als hij tegenstribbelde. De geldwagenwerknemer zit vast in afwachting van zijn strafzaak.

Grote sommen geld terugbetalen

De politie kwam beide verdachten op het spoor via onder meer camerabeelden. Maar het gestolen geld is verdwenen. De veroordeelden moeten grote sommen geld terugbetalen, zo heeft de rechtbank bepaald.
Tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden bij de Haagse rechtbank waren er celstraffen van respectievelijk twintig en 24 maanden geëist tegen de Schiedammer en de Vlaardinger. De rechtbank vond die straffen te hoog. Er zou hier geen sprake zou zijn geweest van overvallen, maar van diefstallen zonder geweld.