West Wekker: Kijkje in tunnelboor van RijnlandRoute

Het graafwiel voor de RijnlandRoute
Het graafwiel voor de RijnlandRoute © Twitter (@RijnlandRoute
REGIO - Goedemorgen! Het goede nieuws: vandaag worden er (hoogstwaarschijnlijk) geen hitterecords gebroken. Maar wat gebeurt er wel? Dit en meer lees je in de West Wekker!

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De tunnelboormachine van de RijnlandRoute, gisteren gezegend en voorzien van de 'goddelijke' naam Gaia, wordt binnenkort aangezet. Voordat dat gebeurt, mogen wij erin. En hoe zo'n enorme mol er nou van dichtbij uitziet, kun je vanmiddag zien op onze site en in TV West Nieuws.
  • Het is dag twee van de Nederlandse kampioenschappen atletiek in Den Haag. Niet meer op het Plein, maar op de velden en banen van Haag Atletiek. Vanavond is onder meer de finale van de 100 meter, dus dit is je kans om Dafne Schippers in levende lijve te zien.
Het weer: Opnieuw heet en flink zonnig, met later kans op een enkele lokale (onweers)bui. Maximumtemperaturen zitten tussen de 33 en 35 graden.
Beeld: MeteoGroup
Ga je vandaag met de auto op pad? Check dan hier de files.

En dit moet je ook nog weten:

  • Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar voor het eerst in vier jaar gedaald, met 23 procent. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering. Het aantal ontvoerde kinderen nam af van 288 in 2017 naar 221 vorig jaar. Ook het aantal kinderen die dreigden te worden ontvoerd nam af, van van 488 naar 287. Volgens het centrum is de daling onder meer te danken aan meer preventie, waaronder mediation tussen de ouders, betere bewustwording bij ouders en scherpere controles door de marechaussee op Schiphol.
  • Schiphol kan megaclaims tegemoet zien na weer een ernstige storing die de luchthaven anderhalve dag platlegde. Luchtvaart- (Barin) en reissector (ANVR) willen hun schade verhalen. Die loopt in de tientallen miljoenen, schrijft De Telegraaf. De storing in de brandstoftoevoer voor vliegtuigen van woensdag leidde tot honderden vluchtannuleringen, lange vertragingen en duizenden gestrande passagiers. Door het drukke vakantieseizoen is het moeilijk om vervangende vluchten te vinden. Dat drijft de kosten steeds verder op.

Vanavond op TV West: Verborgen Museumschatten en Verborgen Thuisschatten

In 'Verborgen Museumschatten' duikt presentatrice Lynn Heythekker in de exclusieve depots, archieven, kluizen en kelders van Zuid-Hollandse musea op zoek naar bijzondere kunstvoorwerpen. In 'Verborgen Thuisschatten' komt een taxateur van het Venduehuis bij de mensen thuis om te kijken of de dierbare kunstschat echte waarde heeft en wat het verhaal achter het object is. In deze aflevering: De schilderijen van Peter.