140 euro boete: slapers in Scheveningse strandtenten betrapt door politie

De politie beboet een slaper in een strandtent.
De politie beboet een slaper in een strandtent. © politie.
DEN HAAG - Dertien mensen met creatieve oplossing voor de plaknacht moeten een forse prijs betalen. De mensen moeten donderdag zo lekker bij een strandtent aan het Scheveningse strand hebben gezeten, dat ze besloten de plaknacht door te brengen op een terras. Helaas voor hen kwam de politie langs.
De politie laat vrijdag via Twitter weten boetes te hebben uitgedeeld aan de strandslapers. De overnachting kost de dertien 140 euro per persoon. Twee strandslapers waren bijzonder brutaal: een persoon lag in het binnengedeelte van een strandtent te slapen en een ander had bij meerdere zaken kussens weggehaald en lag hieronder te slapen.
Volgens een politiewoordvoerder zijn strandtenten eigen terrein van horeca-eigenaren. 'Daar mag je niet zomaar op slapen.' Ook op het strand slapen is niet toegestaan. Een klein dutje doen mag uiteraard wel, maar volgens de Algemene plaatselijke verordening (APV) is het tussen 19.00 uur en 10.00 verboden om te slapen op het strand.

Over het hart strijken

Op de foto's van de politie is te zien dat onder meer Simonis aan Zee heeft gefunctioneerd als proletarisch hotel. Een medewerker kijkt daar niet raar van op: 'Het gebeurt wel vaker en meestal merken we er niks van: de strandbedjes staan 's avonds gewoon los, dus mensen kunnen daar makkelijk gaan liggen. Als 's ochtends hier de eerste om acht uur binnenkomt, zijn ze vaak al weer verdwenen.'
Waarom de politie met het oog op de hitte voor de strandslapers niet met de hand over het hart kon strijken, weet de politiewoordvoerder niet. 'Ik weet de omstandigheden niet precies, maar soms veroorzaken mensen overlast en kan dat een reden zijn om ze toch te bekeuren.'
Strandtenten in Scheveningen hebben vaker te maken met mensen die op hun terrassen 'overnachten'. In de meeste gevallen ging het om zwervers.

LEES OOK: