Verdachten granaat bij ADO voor de rechter

De Explosieven Opruimingsdienst bij de granaat bij het supportershome van ADO Den Haag
De Explosieven Opruimingsdienst bij de granaat bij het supportershome van ADO Den Haag © Regio 15
DEN HAAG - Drie mannen uit Amsterdam die verdacht worden van het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag, moeten volgende week voor het eerst voor de rechter verschijnen. Dan is er een pro-formazitting. Het onderzoek naar de drie loopt nog.
De granaat werd op 9 april gevonden bij het gebouw naast het stadion van ADO Den Haag. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) haalt het explosief direct weg. Bij de plek waar de granaat is geplaatst, zijn drie andreaskruisen op het gebouw getekend. Vermoedelijk wordt daarmee het stadswapen van Amsterdam bedoeld.
Mogelijk gaat het om een vergelding voor acties van Haagse voetbalfans. In februari worden verschillende plekken in Amsterdam beklad met verf in ADO-kleuren. Ook het bekende standbeeld de Dokwerker wordt groen-geel geverfd.

Rechtszaak in het najaar

De zaak dient donderdag in de rechtbank in Den Haag. Het gaat om een inleidende zitting, de zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. Dat gebeurt waarschijnlijk pas in oktober.
De mannen - van 18, 18 en 20 jaar oud - worden verdacht van bedreiging, het voorhanden hebben van een granaat en vernieling. Ze zitten alle drie nog in de cel.