Eigenaren halen dode huisdieren op uit Het Knagertje: 'Ze waren erg emotioneel'

DEN HAAG - Knaagdierenopvang Het Knagertje in Den Haag krijgt veel steunbetuigingen nadat 41 dieren om het leven zijn gekomen vanwege extreme hitte. Ook van de eigenaren van twee overleden degoes. 'Ze waren erg emotioneel, maar hebben eigenlijk vooral ons een hart onder de riem gestoken door te zeggen dat ons geen blaam treft', zegt Geertje van Kranen van de opvang.
In totaal waren vier van de overleden dieren te gast in het pension; naast de twee degoes ook twee hamsters. De eigenaresse van de twee degoes is maandagmiddag op de hoogte gesteld van het overlijden van haar twee huisdieren. Geertje vertelt dinsdag dat de eigenaren later op maandagmiddag op bezoek zijn geweest om de overleden degoes op te halen. De eigenaren kwamen met een speciaal zakje waarin ze de degoes mee naar huis konden nemen', aldus Geertje. 'Ze zagen zelf ook dat wij er kapot van zijn.'
Het nieuws over de dode dieren leidde gisteren tot veel reacties onder de video van Omroep West op Facebook. Een aantal mensen vroeg zich af waarom er geen airconditioning aanwezig is in het pand van het Knagertje. Geertje van Kranen van het Knagertje daarover: 'De mensen die dit zeggen beseffen zich niet dat wij een heel groot pand hebben. In totaal gaat het om honderd vierkante meter en zo'n ruimte kun je niet met een simpele, goedkope airco koelen. Daar heb je echt een professioneel systeem voor nodig.'

Inzamelingsactie: 'We willen zoiets nooit meer meemaken'

Inmiddels is er een inzamelingsactie gestart om het pand te voorzien van airconditioning. 'We gaan zelf nu aan de slag om een koelsysteem aan te kunnen schaffen, want we willen zoiets nooit meer meemaken. We zitten nu al op een bedrag van meer dan 1100 euro dat allemaal gegeven is door mensen die het verhaal hebben meegekregen', vertelt Geertje. 
Ook een koel- en montagebedrijf uit Den Haag heeft aangeboden een systeem aan te leggen en duizend euro te doneren. Doneren kan via de Facebookpagina van Het Knagertje. In totaal is er nu 2200 euro binnen, maar 6000 euro is nodig om het pand volledig van airconditioning te voorzien.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos: 'Stadsbestuur moet Het Knagertje te hulp schieten'

De Haagse politieke partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil dat er zo snel mogelijk een oplossing wordt gevonden voor het probleem bij Het Knagertje. Gemeenteraadslid René Oudshoorn vraagt aan wethouder Richard de Mos of hij een mogelijkheid ziet om Het Knagertje met spoed te helpen, om herhaling te voorkomen. 'Dit moet zo snel mogelijk aangepakt worden. Dieren hebben ook recht op bescherming tegen deze extreme temperaturen', aldus Oudshoorn.
De oproep van Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft de partij middels schriftelijke vragen met het stadsbestuur gedeeld. Een gemeentewoordvoerder wil nu niet ingaan op de vraag of zij Het Knagertje te hulp zal schieten. De vragen van Hart voor Den Haag/Groep de Mos zullen binnenkort door het college worden beantwoord.

LEES OOK: Groot verdriet bij dierenopvang Het Knagertje om tientallen dode dieren door hitte