Zangeres Zonder Naam krijgt tijdelijk museum in Leiden

De Zangeres Zonder Naam
De Zangeres Zonder Naam © ANP
LEIDEN - In haar geboorteplaats Leiden opent vrijdag een tijdelijk museumpje over de Zangeres zonder Naam (1919-1998). De zangeres, Mary Servaes-Bey, zou op maandag 5 augustus honderd jaar zijn geworden geworden. Haar hele jeugd bracht ze in Leiden door.
'We dachten: laten we haar eren met een pop-upmuseum', vertelt oprichter Gideon Roggeveen woensdag in Studio Haagsche Bluf op Radio West. 'Heel veel mensen hebben wel een herinnering bij de Zangeres zonder Naam. En als je je in haar muziek gaat verdiepen, de protestliederen bijvoorbeeld, dan leer je haar nóg beter kennen.'
Roggeveen heeft door het hele land gereisd om zoveel mogelijk spullen te verzamelen. 'Een jaar na haar overlijden was er een grote tentoonstelling in de Leidse Lakenhal, vervolgens zijn veel spullen geveild voor het goede doel. Daar werd heel veel op geboden, vooral door fans. Om haar in leven te houden, als het ware. Mensen staan die spullen ook niet zo makkelijk af. Ik ben zelfs naar een man in Friesland geweest die tot in zijn vezels fan is, maar hij vindt het heel fijn dat dit eerbetoon er komt.'

Gelegenheidsbier

De stad is al het hele jaar met het jubileum bezig en er is zelfs een gelegenheidsbier gebrouwen ter herinnering aan de Koningin van het Levenslied: 'Bittere Tranen' heet de drank 'met een klein bittertje' in de flesjes met daarop het portret van de legendarische dochter van de Sleutelstad.
Er is nu ook een speciale Zangeres zonder Naam-wandeling te downloaden, die je op eigen houtje kunt lopen vanaf de plek in de Weverstraat waar haar eenvoudige geboortehuis stond. De tocht eindigt bij het oude schoolgebouw Old School aan het Pieterskerkhof 4A, waar genoemde pop up-expositie de hele maand augustus te zien is.

Gemeentearchief

Er zijn vooral veel foto's uit haar Leidse jaren. Een van haar jurken is de kroon op de expositie. Bij Erfgoed Leiden, in het gebouw van het gemeentearchief, is ook aandacht voor de heldin van de smartlap, een kleine expo met een filmpje, die in augustus, september en oktober te bezoeken is.
In het najaar komt er nog een levensliederenconcours in Leiden. De stad heeft sinds 2007 ook een Mary Beystraat.

LEES OOK: Met Bittere Tranen krijgt Zangeres Zonder Naam haar eigen biertje