Patiënten HMC Westeinde in quarantaine om resistente bacterie

De ingang van HMC Westeinde in Den Haag
De ingang van HMC Westeinde in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - In HMC Westeinde in Den Haag is een darmbacterie uitgebroken die resistent is voor gangbare antibiotica. De bacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar kan riskant zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Drie patiënten liggen in quarantaine.
De uitbraak van de zogenaamde vancomycine-resistente enterokok (VRE) kwam vorige week maandag aan het licht. De bacterie is resistent voor gangbare antibiotica, wat betekent dat deze daarmee niet te bestrijden is. Om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen, wordt deze met speciale antibiotica bestreden.
Omdat de bacterie zeer besmettelijk is, liggen de drie patiënten van het ziekenhuis in quarantaine. Een woordvoerder van het ziekenhuis vertelt dat dit een voorzorgsmaatregel is en dat de bacterie niet gevaarlijk is. De patiënten mogen dan ook gewoon bezoek ontvangen. Daarvoor zijn wel extra hygiënische maatregelen genomen.

Onschuldige bacterie

De bacterie is volgens de woordvoerder onschuldig voor gezonde mensen. 'Ieder van ons kan ermee rondlopen zonder het te merken'. Daarom mogen de patiënten die zijn afgezonderd, als ze zijn genezen van waarvoor ze in het ziekenhuis zijn, gewoon weer naar huis.
Wel worden mensen die in aanraking zijn gekomen met de drie patiënten opgeroepen om mee te werken aan een onderzoek om te zien of zij ook drager zijn.

Resistente bacteriën gevaarlijk

Resistente bacteriën kunnen een gevaar vormen voor de gezondheidszorg. Bacteriën die infecties veroorzaken worden al tientallen jaren bestreden met antibiotica. De kans bestaat echter dat de bacteriën resistent worden en dus niet meer reageren op de standaard geneesmiddelen. Daardoor zijn ze lastig te bestrijden. Voor patiënten in ziekenhuizen, van wie de weerstand vaak niet optimaal is, kan dit grote gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

LEES OOK: LUMC gaat nieuwe antibiotica tegen tuberculose ontwikkelen