Verdachten van plaatsen granaat bij ADO blijven in cel

De drie die verdacht worden van het plaatsen van een granaat bij ADO | Rechtbanktekening: Theresa Hartgers
De drie die verdacht worden van het plaatsen van een granaat bij ADO | Rechtbanktekening: Theresa Hartgers
DEN HAAG - De drie Amsterdammers die verdacht worden van het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag eerder dit jaar, blijven voorlopig in de cel. De rechtbank vindt de verdenkingen zwaar genoeg om ze in ieder geval tot de volgende zitting op woensdag 23 oktober binnen te houden. Dan wordt de zaak inhoudelijk behandeld.
De mannen ontkennen dat ze iets met de granaat te maken hebben. De 20-jarige verdachte Charafedinne G. geeft wel toe dat hij de auto bestuurde waarmee de drie vanuit Amsterdam op en neer reden, maar hij had naar eigen zeggen geen idee wat ze gingen doen. Faissal B. (18) zei ook niet te weten wat de bedoeling was. De even oude Hilal A. B. zou de granaat op het spelershome hebben geplakt. Hij zwijgt daarover.
De drie worden verdacht van bedreiging, het voorhanden hebben van een granaat en vernieling. Ze zitten sinds hun arrestatie afgelopen april vast in voorarrest. Het explosief werd op 9 april gevonden bij het supportershome van ADO. De drie verdachten zijn waarschijnlijk Ajax-supporters die het explosief hebben geplaatst als vergeldingsactie voor de bekladding van een Amsterdams oorlogsmonument met groen-gele verf, de clubkleuren van ADO.

Afweging

Geert-Jan Kruizinga, de advocaat van Hilal A.B., is teleurgesteld. 'Ik kan de rechtbank volgen dat de situatie verdacht is en dat het niet duidelijk is wat er is gebeurd. Maar wat ik vooral jammer vind, is dat ook het schorsingsverzoek is afgewezen. Het is een afweging tussen het persoonlijk belang en het strafvorderingsbelang.'
Hij vervolgt: 'Mijn cliënt is nog jong en hoewel hij al met justitie in aanraking is gekomen kan hij zijn leven nog op de rit krijgen. Jammer dat hij die kans niet krijgt want om hem vast te houden daar wordt niemand wijzer van. Het is een illusie dat iemand beter uit de gevangenis komt.'

LEES OOK: Handgranaat gevonden bij supportershome ADO, 'De pin zat er nog in'